Zeenaaktslakken

Zeenaaktslakken

Zeenaaktslakken zijn slakken die geen schelp bezitten zoals de huisjesslakken. Ze komen voor in allerlei vormen, groottes en kleuren. Vaak betekend hoe gekleurder de slak des te giftiger is deze. Vroeger hadden deze slakken wel een slakkenhuisje. De kalk van de vroegere schelp zit nu in de huid in de vorm van kalknaalden. Door het ontbreken van een schelp lijken de naaktslakken heel kwetsbaar, maar ze verdedigen zich met gif in de uiteinde van allerlei aanhangsels aan hun lichaam of camouflage.

De meeste zeenaaktslakken zijn vleeseters en ze hebben een voorkeur voor prooidieren die net zelf een maaltje hebben verorbert. Op die manier krijgen ze extra voedingsstoffen binnen. Twee vliegen in één klap dus! De groene wierslak vormt een uitzondering; dit diertje leeft van het eten van wieren.

Zuurstof nemen de naaktslakken op via de huid. Sommige hebben een speciale krans op hun kont die als kieuwen dienst doet. Anderen hebben over hun hele huid aanhangsels waarmee ze kunnen ademen.

Accepteer cookies

Wat ga je nu doen?

Je hebt nu een filmpje van de zeenaakslak gezien en wat informatie gelezen. Het is de bedoeling dat je nu met andere kinderen een presentatie over de zeenaaktslak gaat maken. Dit kun je doen als spreekbeurt, een muurkrant of bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie. Spreek dit goed af met je groepje.

In je presentatie moet je de antwoorden op een paar vragen kunnen geven.

De vragen zijn:

  • In Zeeland leven meer dan 50 verschillende naaktslakken soorten? Hoeveel kun jij er ontdekken?
  • Waarom hebben zeenaaktslakken zwakke en slecht ontwikkelde ogen? Kun jij ontdekken hoe een naaktslak zijn omgeving waarneemt?
  • Kun je uitzoeken of naaktslakken veel door andere dieren gegeten worden?
  • Hoe komen naaktslakken aan het gif in hun huid waarmee ze roofdieren afschrikken?

Meer informatie

Hieronder vind je enkele links naar internetpagina’s waar je veel meer informatie over zeenaaktslakken kunt vinden.

Deel deze pagina