Bloemdieren

Bloemdieren

Bloemdieren die, de naam zegt het al, wel wat van bloemen of planten weghebben. Ze staan als een poliep op de zeebodem. Voor veel mensen is het onwaarschijnlijk dat deze prachtige dieren ook in Nederland voorkomen. Niets is minder waar, in Zeeland kennen we verschillende soorten zoals de Paardeanemoon, Viltkokeranemoon, Weduweroos, Zeeanjelier, slibanemoon en zeedahlia.

De bloemdieren hebben een opening die dienst doet als mond én anus! Rondom deze mondopening bevinden zich tentakelkransen. Deze tentakels zijn voorzien van stekende netelcellen en daarmee verdoofd hij prooidieren. Ook kunnen bloemdieren zich met hun tentakels verdedigen tegen rovers.

Veel bloemdieren leven in symbiose met eencellige algen. Deze algen voorzien de anemonen van voedingsstoffen die ze zelf niet kunnen aanmaken. Ze leven van de afvalstoffen die hun gastheer afscheidt. Ook zorgen deze eencelligen vaak voor de kleur van de bloemdieren waarop deze leeft.

Het lijkt erop dat bloemdieren op een vaste plaats staan, maar nee! Hun voet is eigenlijk een grote zuignap. Als ze op een plaatst staan met te weinig voedselaanbod dan verplaatsen ze zich.

Accepteer cookies

Wat ga je nu doen?

Je hebt nu een filmpje over de bloemdieren gezien en wat informatie gelezen. Het is de bedoeling dat je nu met andere kinderen een presentatie over bloemdieren gaat maken. Dit kun je doen als spreekbeurt, een muurkrant of bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie. Spreek dit goed af met je groepje.

In je presentatie moet je de antwoorden op een paar vragen kunnen geven.

De vragen zijn:

  • Zoek eens uit waar bloemdieren van leven!
  • Sommige soorten anemoontjes staan heel dicht op elkaar, met vele tientallen bij elkaar. Hoe zou dit komen denk je?
  • Beschrijf hoe een anemoon, anjelier of ander bloemdier een prooi vangt en verorbert!
  • De bloemdieren hebben vaak namen die aan bloemen doen denken. Kun je er enkele noemen en deze ook beschrijven?
  • Kun jij ontdekken welke dieren een bedreiging voor de bloemdieren vormen?

Meer informatie

Hieronder vind je enkele links naar internetpagina’s waar je veel meer informatie over bloemdieren kunt vinden.

 

foto: Wilton Derks

Deel deze pagina