Hoe gezond is de Friese bodem? 

Hoe gezond is de Friese bodem? 

Friesland 28 september 2022

Van 23 september tot en met 5 oktober zijn de Bodemdierendagen. Wist jij dat 25% van de biodiversiteit onder de grond leeft? De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Zoek mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

Elk jaar rond Dierendag gaan overal in het land honderden mensen op bodemdierensafari. Dit jaar is er tijdens de Bodemdierendagen extra aandacht voor het belang van bodemdieren in de stad. Onder het motto: Maak kennis met de onderburen! Speur mee naar pissebedden, regenwormen en andere kleine dieren. Dit kan in je eigen tuin, maar ook op je balkon, op het schoolplein, in een park of in de tuin van je kantoor. Want het leven in de bodem is ontzettend belangrijk. Ook voor planten, dieren en mensen bóven de grond.

Aandacht voor Friese bodem 

In Friesland hebben we dit jaar extra aandacht voor dit leven onder de grond; vrijwilligers organiseren allerlei activeiten gedurende deze periode. Zo kun je op 2 oktober op bodemdierensafari met IVN Leeuwarden. Of kom 16 oktober langs op de markt van de Gaasterlandse Natuurweek in Rijs. Hier staat IVN Súdwesthoeke met de Turegluur en is er alle gelegenheid om (met kinderen) bodemdiertjes te ontdekken. 

Geef je waarneming door

Zelf kun je natuurlijk ook veel doen. Zoek mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden. Met jouw waarneming kunnen we zien hoe het gaat met het bodemleven in de Nederlandse dorpen en steden. Dus: duik je tuin in, of je schoolplein, groene dak of balkon op! Op www.bodemdierendagen.nl kun je een invulformulier downloaden en meenemen naar buiten. Ook kun je direct online je waarneming doorgeven. Zo draag je bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken. 

Laat kinderen op onderzoek uitgaan 

Wat spoken mollen, wormen en spinnen allemaal uit in en op de grond? Met het IVN Bodemdieren Doeboek, zoeken kinderen het tot op de bodem uit! Maak je eigen insectenzuiger, bouw een compostfabriek en kom alles te weten over deze nuttige beestjes.

Download het Bodemdieren Doeboek

Agenda Herstel Biodiversiteit 

Samen met partners maakte de provincie Fryslân een agenda voor het herstel van de biodiversiteit. Met behulp van deze agenda ontwikkelen ze een programma om de biodiversiteit een handje te helpen. Dat kunnen nieuwe natuurprojecten zijn, projecten die te maken hebben met educatie over biodiversiteit, maar bijvoorbeeld ook het aan elkaar koppelen van bestaande initiatieven. De extra aandacht voor het bodemleven in Friesland wordt mogelijk gemaakt door deze agenda. 

Bron: bodemdierendagen.nl 

Deel deze pagina