Plant en Klaarbox Lelystad

Groeiende en bloeiende (balkon)tuinen zijn goed voor jou en voor de natuur. We helpen graag met het vergroenen van jouw tuin of balkon! In onze Plant & Klaarbox vind je alles wat je nodig hebt, waaronder planten en tuinaarde.

De aanvraag periode voor de Plant en Klaarbox in 2023 is afgelopen, helaas kunnen er momenteel geen boxen worden aangevraagd.

Wat is een Plant en Klaarbox?

Een Plant en Klaarbox is een biologisch (gifvrij) plantenpakket met daarin een struik, vaste planten en bloembollen. Zo kun je 1 m2 in jouw tuin (of op jouw balkon) vergroenen. Ook ontvang je tips hoe je jouw pakket aanplant en ervoor zorgt. Iedere tuin is anders. Heb je veel zon of juist veel schaduw? Kies een pakket die past bij jouw tuin. Je kunt kiezen uit twee pakketten. Namelijk een halfschaduwpakket of een zonpakket.

Dus je kiest jouw pakket, haal jouw pakket op, plant jouw pakket en klaar!

Let op: er is een beperkt aantal boxen beschikbaar, daarom wordt er geloot onder de inschrijvingen.

Voor wie is een Plant en Klaarbox?

Op de warmtescan komen de Atolwijk en de Punter naar voren als warme wijken. Dat betekent dat daar nog weinig groen te vinden is. Daarom geven we daar de meeste pakketten weg.  Woon je in een andere Lelystadse wijk? Ook dan kun jij een pakket aanvragen of een (deel van je) pakket weggeven aan een stadsgenoot. Het plantpakket kun je in jouw tuin planten, maar ook op je balkon in een pot.

Kortom; een Plant en Klaarbox is voor alle Lelystedelingen.

Waarom plant je de Plant en Klaarbox in de herfst?

In de herfst is de bodem nog relatief warm door de herfst, maar ook relatief vochtig door de regen. Daardoor kunnen je planten nog goed wortelen voor de winter, voordat ze in winterslaap gaan. Het biologische (gifvrije) plantmateriaal wordt geleverd door de Stadsbomerij en kwekerij de Arend. Doordat je de Plant en Klaarbox in de herfst ontvangt, ziet het plantgoed er wellicht een stukje kaler uit dan je gewend bent. In het voorjaar kan de groei beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin. Kijk voor meer informatie op www.plantmee.nl.

De pakket keuze

Een halfschaduwpakket

Wat is een halfschaduwpakket?
De meeste struiken en planten hebben zon nodig om goed te kunnen groeien, zo ook de stuiken en planten in het halfschaduw pakket. Deze planten vinden het fijn om minimaal 4 uur per dag in het zonnetje te staan en de rest van de dag in de schaduw.

Voor de vogels
Heb je maar enkele uren zon in de tuin? Dan kies je dus voor het halfschaduwpakket. Dit pakket is met zorg samengesteld, speciaal voor de vogels in jouw tuin! Zo geef je hen een plekje om te schuilen en eten te zoeken.

Het pakket bestaat uit*:

  • een struik, bijvoorbeeld een zwarte bes
  • twee vaste planten, bijvoorbeeld duizendblad en zwarte lathyrus
  • een zakje bloembollen
  • een zak aarde

*De soorten in het pakket kunnen verschillen afhankelijk van de beschikbaarheid. De opbouw van het pakket, een struik, twee vaste planten en een zakje bloembollen, blijft hetzelfde.

Een zonpakket

Wat is een zonpakket?
In dit pakket zitten een aantal echte zonaanbidders. Het liefst staan de struiken en planten het grootste gedeelte van de dag in de zon. Een beetje schaduw, hooguit 3 tot 4 uur per dag, is niet erg.

Voor de bijen
Komen de struiken en planten in jouw tuin vol in de zon te staan? Dan kies je voor het zonpakket. Dit pakket is met zorg samengesteld, speciaal voor de wilde bijen in jouw tuin! Zo geef je hen een plekje om te schuilen en eten te zoeken.

Het pakket bestaat uit*:

  • een struik, bijvoorbeeld een aalbes
  • twee vaste planten, bijvoorbeeld gewone margriet en kattendoorn
  • een zakje bloembollen
  • een zak aarde

*De soorten in het pakket kunnen verschillen afhankelijk van de beschikbaarheid. De opbouw van het pakket, een struik, twee vaste planten en een zakje bloembollen, blijft hetzelfde.

Uitgifte data en locaties

De Plant en Klaarboxen worden uitgedeeld op 27 en 28 oktober 2023 op verschillende locaties in Lelystad. Zie de tabel hieronder.

Datum Tijd Ophaal locatie
Vrijdag 27 oktober 2023 13.00u-16.00u Wijkcentrum De Dukalf, Punter 35-27 in Lelystad
Zaterdag 28 oktober 2023 10.00u-13.00u Wijkcentrum Zuiderzee, Waddenlaan 1 in Lelystad
Zaterdag 28 oktober 2023 11.00u-15.00u Klimaatmarkt in het Stadhuis, Stadhuisplein 2 in Lelystad

Is dit ook iets voor jouw buren, collega’s, familie of vrienden? Deel dan deze pagina me ze!

Vraag een Plant en Klaarbox aan

De aanvraagperiode voor de Plant en Klaarbox in 2023 is afgelopen, helaas kunnen er geen boxen meer worden aangevraagd.

Tips om jouw tuin bloeiend te krijgen

Zelf aan de slag, vergroen jouw tuin

Vind jij groen in de buurt ook belangrijk, ga dan zelf aan de slag! Het vergroenen van je buurt is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. De biodiversiteit staat namelijk onder druk en dat heeft grote gevolgen voor het leven op aarde, de landbouw, natuur en de stad. Lees meer over de verschillende projecten waar jij aan mee kan doen.

Regenton

Laat jouw tuintje bloeien met een regenton!
Door je planten in droge tijden water te geven met regenwater help je niet alleen je planten maar ook het milieu. Wist je dat je zelfs subsidie kunt krijgen voor het aanschaffen van een regenton?

Snoeien

Als een struik in je pakket na een tijdje te hoog wordt voor je tuin, kun je hem gemakkelijk snoeien. Gebruik een scherpe snoeischaar en snoei alleen de zijtakken. De beste tijd om te snoeien hangt af van het soort boom of struik.

Tuingereedschap

Om je tuin te onderhouden heb je tuingereedschap nodig. Heb je dit gereedschap niet zelf en huur je bij Centrada? Dan kun je gratis gereedschap lenen.

Tips in jouw bloeiende tuin

Schaaltje water

Plaats een schaaltje water in de tuin, met knikkers of stenen erin. Op hete dagen kunnen vogels en wilde bijen hier komen drinken.

Bladeren

Laat bladeren in het najaar liggen en veeg ze onder de struiken. Dit is goed voor egels, kriebelbeestjes en merels die daar hun voedsel zoeken

Egels en vogels

Maak een “egelsnelweg”, zodat egels je tuin kunnen bezoeken. Maak hiervoor openingen van 13×13 cm tussen de planten en struiken. Je kunt ook vogelhuisjes ophangen om meer vogels in je tuin te krijgen.

Nog meer vergroenen

Ben je enthousiast geworden en wil je nog verder vergroenen? Kies dan het liefste voor inheemse en biologische planten en voor open bloemen. Open bloemen zijn fijn voor insecten want zo kunnen ze goed bij nectar en stuifmeel komen.

Samenwerking

Samen met de gemeente Lelystadwoningcorporatie Centrada en Landschapsbeheer Flevoland gaan wij met jou aan de slag om de straten en tuinen in de gemeente te vergroenen. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor jou! Want een groene tuin biedt veel voordelen, zoals minder hitte, minder wateroverlast en het ziet er ook gewoon gezellig uit.