Klimaatmarkt 28 oktober uitdelen Plant en Klaarbox Buurt vergroenen

Plant en Klaarboxen uitgedeeld aan Lelystedelingen

Flevoland 2 november 2023

Op zaterdag 28 oktober konden winnaars hun Plant en Klaarbox ophalen op de Klimaatmarkt in het Lelystadse Stadhuis en in verschillende wijkcentra. Vanuit Groener Lelystad stonden 390 pakketten klaar om een nieuwe bestemming te krijgen in Lelystadse tuinen.

Plant en Klaarbox

Tussen 23 september en 16 oktober konden Lelystedelingen zich aanmelden om een Plant en Klaarbox te winnen. De winnaars werden vorige week op de hoogte gesteld en konden zaterdag op de Klimaatmarkt in het Stadhuis of de wijkcentra langskomen om hun pakket op te halen. Een Plant en Klaarbox is een biologisch (gifvrij) plantenpakket met daarin een struik, vaste planten en bloembollen. Zo kunnen winnaars 1 m2 in hun tuin (of op hun balkon) vergroenen. Bij het pakket ontvingen zij een bokje met uitleg en instructies. Omdat iedere tuin anders is, konden deelnemers kiezen uit twee pakketten: een halfschaduwpakket en een zonpakket.

Wijken in Lelystad

De Plant en Klaarbox is bedoeld voor alle Lelystedelingen. Iedere inwoner van Lelystad kon zich aanmelden. Op de warmtescan, die de temperatuur per wijk aangeeft, kwamen de Atolwijk en de Punter naar voren als de warmste wijken. Iets waar groen bij kan helpen! Daarom gaf IVN de meeste pakketten weg aan inwoners van deze wijken. De overige pakketten werden weggegeven aan inwoners van andere wijken.

Plant en Klaarbox aanplanten in de herfst

De winnaars konden hun pakket ophalen tijdens de klimaatmarkt. Een reactie van een winnaar: “Wat een leuk nieuws dat ik de box kan ophalen! Ik zal ze zondag delen met mijn buren en samen planten.” En dat is slim, want aanplanten doe je het beste in de herfst. In deze tijd is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig door de regen. Daardoor kunnen planten goed wortelen, voordat ze in winterslaap gaan. In de lente kan de groei beginnen en geniet je snel van een groene en bloeiende tuin.

Klimaatmarkt 28 oktober uitdelen Plant en Klaarbox

Groener Lelystad

Groener Lelystad is een samenwerking tussen IVN, gemeente Lelystad, woningcorporatie Centrada en Landschapsbeheer Flevoland. Samen met inwoners van Lelystad vergroenen we straten en tuinen. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de inwoners. Want een groene omgeving zorgt voor minder hitte, minder wateroverlast en het ziet er ook nog eens gezellig uit. De Plant en Klaarboxen werden voorzien van planten door de kwekers StadsBomerij en Kwekerij de Arend.

Aan de slag in jouw tuin

Alle groene verandering begint klein, bij jou bijvoorbeeld! Wil je ook aan de slag, ook als je geen Plant en Klaarbox hebt gewonnen? Leuk! Jouw tuin, balkon of buurt zal er blij mee zijn. IVN helpt je op weg. Bekijk bijvoorbeeld onze Bloeikalender, lees over inheemse bloemen en planten of doe de gratis cursus Levende Tuin.

Aan de slag!

Ontdek meer over

Deel deze pagina