Op bezoek bij De Windroos

Flevoland 13 april 2023

In het kader van de buitenlesdag 2023 spraken we met Jeroen Meindertsma, vakleerkracht bewegingsonderwijs op SBO de Vogelveste & OBS de Windroos beide in Lelystad. Nog maar recent ontdekte hij echt hoe het is om buitenles te geven, hierover spraken we hem bij OBS de Windroos. Hun schoolplein is nog niet heel groen, maar de leerkrachten zouden wel graag vergroenen, onder andere met een moestuin Maar ook zeker de activiteiten die wij binnen doen, buiten uitvoeren. Gelukkig kunnen zij het bos vlakbij de school goed inzetten én verschillende buitenlessen kunnen ook op hun grijzere plein gegeven worden.

 

Hoe ziet jullie schoolplein eruit?

“Op ons schoolplein hebben we een aantal speeltoestellen. Waaronder een toestel met veel schommels, een basketbalgedeelte met drie baskets, een zandbak voor de kleuters en meerdere speelvelden. Doordat het voornamelijk uit tegels bestaat hebben we er voor gekozen om spelbakken aan te schaffen. Hierdoor kan er veel gesport en gespeeld worden. Kinderen leren om samen te spelen, respectvol met elkaar en de materialen om te gaan, maar we stimuleren daarnaast ook de creativiteit van onze leerlingen wanneer ze een spel bedenken. Rondom de school hebben wij veel groen, met als hoogtepunt het Zuigerplasbos! Dit is fantastisch voor onze kinderen. Je kan het groen dus zo opzoeken! Op de dag dat jullie kwamen ben ik samen met de leerlingen en collega’s het bos in gegaan. Op zoek naar veren, mos en vieze schoenen. Wie heeft er als eerste Bingo? Afsluitend hebben kinderen, hutten, garages of huizen gebouwd van takken.”

 

Waarom wil jij graag (meer) buitenlessen geven?

“Ik merk dat de buitenlucht, een natuurlijke omgeving en ruimte de kinderen goed doet. Ik ben als vakleerkracht gek op de gymzaal, maar zie veel voordelen buiten, die je binnen niet hebt. Vandaag was ik op een stuk waar veel bomen waren, maar ook waar de kranen doorheen waren geweest. De blubbersporen vonden de kinderen erg mooi om overheen te springen. Een keurige afzet met één been en landing op twee benen bij het verspringen is wat ik ze heb geleerd in de gymles. Mooi om dit in het bos terug te zien! Ook denk ik dat rekenen, taal en andere vakken prima buiten gegeven kunnen worden. Één van mijn collega’s gaf vorige week nog een les over themawoorden op het plein. Zij pakte een themawoord uit een bak en las hem voor. In tweetallen schreven ze het woord op het plein met stoepkrijt. Aan het einde van de les controleerden ze samen elk woord.”

 

Geef je vaak buiten les? Hoe vaak ongeveer?

“Graag zou ik dit meer willen doen. In de voorjaarsvakantie ben ik geïnspireerd geraakt door onze studiereis naar Granada. We volgden workshops en spraken met elkaar over hoe wij ons buitenonderwijs vorm konden geven. Tijdens de gymles doen wij veel activiteiten waarbij je bijvoorbeeld ook de ringstellen of een klimrek nodig hebt. Dit kan buiten natuurlijk niet op precies dezelfde manier, al denk ik dat er ook veel overlap kan zijn! Klimmen in een boom of klimmen in het klimrek. Klinkt beiden gaaf!”

 

Is het seizoen afhankelijk dat je naar buiten gaat om les te geven?

“Voor mij is het aantrekkelijker om in het voorjaar en zomer naar buiten te gaan. De kinderen maakt het eigenlijk niks uit! Jas aan en gaan.”

 

Welke lessen geef je zoal buiten?

“Naast mijn functie als bewegingsonderwijzer houd ik mij ook bezig met de dynamiek in groepen. Het verbeteren van de onderlinge relaties in groepen kan ook perfect buiten. Hierbij zet ik veel bewegingsactiviteiten in als hockey, samenwerkingsspelletjes en groene spelen. Afgelopen week heb ik nog een tunnel gemaakt waarbij de leerlingen de tunnel waren en ze er één voor één doorheen renden. Één voor één zwiepte ze hun armen omhoog. Vertrouwen dat de armen op tijd omhoog gingen was het lesdoel!”

 

Merk je verschil tussen binnen lessen en buiten lessen bij de leerlingen?

“Qua akoestiek sowieso. Het is prettiger aan de oren, als is het qua stemgebruik soms even aanpoten.”

 

Zijn er tips die je andere leerkrachten wil meegeven?

“Durf om hetgeen wat je binnen doet, buiten te doen! Lukt het niet? Probeer het dan een andere keer nog eens.”

 

 

 

Deel deze pagina