IVN wandeling in de natuur Gezondheid

De natuur beleven: goed voor de positieve gezondheid

Flevoland 9 november 2023

Gezondheid is meer dan ziek zijn en niet ziek zijn, alles om je heen draagt daaraan bij. Factoren als vrienden en familie, sporten en natuur spelen mee om je wat gezonder te laten voelen. Marcel van der Zee en Geert Santhuizen van WEL in Flevoland, waar IVN supporter van is, vertelden bij Omroep Flevoland over positieve gezondheid en hoe wandelen in de natuur daar een bijdrage aan doet.

Wat is positieve gezondheid? “Positieve gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. We kijken naar wat er wel kan. De focus ligt niet op een ziekte, maar wat iemand nog wel kan. Waar word je vrolijk van, waar word je gelukkig van? Dat draagt bij aan je algehele gezondheid,” vertelt Marcel.

Maak een belevenis van de natuur

Geert vertelt daarna over een workshop die hij gaf aan zorgverleners: hoe kunnen zij positieve gezondheid gebruiken? Wandelen in de natuur is daar een voorbeeld van. Geert: “Van een wandeling moet je een belevenis maken. Op het moment dat je dat doet, dan willen mensen mee. Beleven doe je met al je zintuigen. Niet alleen met om je heen kijken, je moet ook voelen, proeven en luisteren. Dus als je een wandeling maakt, voel dan eens aan een boom en het blad van een boom. Als je dat bij drie verschillende bomen doet, zul je merken dat ieder blad anders is. En als je langs de waterkant staat, wees dan eens stil en luister eens naar de omgeving. Je hoort de wind door het riet en de eendjes in de sloot. Je wordt je bewust van je omgeving. Dat leidt je af van negatieve aspecten als stress en dingen moeten als je thuis zit. Als je even buiten bent en daarop focust, dan verdwijnt de stress.”

Natuur is overal

Natuur en lekker naar buiten gaan staat bovenaan het lijstje van positieve gezondheid. “Dat is super belangrijk,” vertelt Marcel. “Dat wandelen en bewegen, je hoeft je niet direct in het zweet te werken, maar er gewoon zijn. Buiten in de natuur, maar het kan ook gewoon een blokje om zijn.” Natuur is namelijk overal volgens Geert. “Ook in het centrum van een stad. Groen langs de gevel, tuintjes, stoepplantjes. Op het moment dat je je daar bewust van bent: het zijn niet allemaal dezelfde plantjes en sommige plantjes bloeien leuk. Voor je het weet vergeet je je sores.

Breng jouw eigen positieve gezondheid in kaart

Jouw eigen positieve gezondheid kun je gemakkelijk in beeld brengen door middel van een spinnenweb vertelt Marcel. Alle onderdelen die je nodig hebt als mens, zitten erin. Door het spinnenweb in te vullen weet je waar je staat. Dat kan je doen aan de hand van een spinnenweb, deze kun je maken op mijnpositievegezondheid.nl. Je kunt hier kiezen tussen vier varianten: de complete versie voor volwassenen, de vereenvoudigde variant voor volwassenen, een vragenlijst voor kinderen van 8 tot 16 jaar oud en een vragenlijst voor jongeren van 16 tot 25 jaar oud. Ook is er een Engelse variant beschikbaar.

Het hele interview kun je bekijken via de website van Omroep Flevoland.

Beleef de natuur met IVN

Waar wacht je nog op? Ga lekker naar buiten en beleef de natuur. Met de activiteiten die de komende tijd gepland staan komt dat helemaal goed.

Bekijk alle activiteiten

Ontdek meer over

Deel deze pagina