Zuid-Holland
Kind & Natuur
dinsdag02jul2019

Kun je kikkers lokken?

Nieuwe inspiratie opdoen voor onze Slootjesdagen - dat wilden een flink aantal IVN’ers in Zuid-Holland wel. Maar liefst 15 vrijwilligers, vanuit 5 afdelingen* in Zuid-Holland, woonden op 1 juni en leuke en inspirerende dag bij. Twee docenten van de wergroep DKV van IVN Zuid-Holland (Ton Lommers en Wim van Schie) verzorgden een gevarieerd programma met een sessie binnen en natuurlijk buiten, aan de waterkant. Het centrale thema was hoe je kinderen de wondere wereld van het water in sloot en plas op een avontuurlijke wijze laat ontdekken.

Kikkers lokken

De locatie was ideaal - het lescentrum van NMD De Wilgenhof en het weidegebied in het Berg en Broekpark. Aan de waterkant van de Plas, langs de vele sloten en plasjes gingen de deelnemers aan de slag. Kikkers ‘lokken’ met een (rood) lapje stof vlak boven het wateroppervlak (zie foto), zou dat werken? Een enkeling lukte het, anderen gaven de tip dat een klein puntje stof genoeg is, en dat ook wanneer je een schelpje op het water gooit, de kikkers dat massaal bespringen. Probeer het zelf eens uit! En waarom kikkers dat doen - wie weet het antwoord?

Training Slootjesdagen Rotterdam

Activiteiten zoals een bootje van een rietblad vouwen was ook voor volwassenen leuk om te doen. De top-tip van Ton (althans voor de opsteller van dit verslagje) was: ga niet direct van start met het ‘vissen’ in de sloot, maar interesseer de kinderen eerst voor de sloot, het water en de dieren die erin en ernaast leven met proefjes en activiteiten. Met een hoofd vol ideeën, een mooie zoekkaart waterdiertjes en vele tips uit het boekje Schrikdraad (van Ton Lommmers) rijker, vertrok iedereen.

Met dank aan Liesbeth den Haan (IVN Rotterdam) voor het schrijven van dit verslag.

* Alphen aan de Rijn, Delft, Den Haag, Rotterdam en omstreken, IJsselmonde