Binnenbos

Met een IVN BinnenBos zet je het leslokaal vol met gifvrije, biologisch gekweekte kamerplanten. Het is speciaal ontwikkeld voor groep 5-6 van het basisonderwijs. Er is een plantenwand met persoonlijke planten van leerlingen en een echte junglehoek achterin de klas. De leerlingen planten het bos zelf aan, verzorgen de planten en leren stekjes op te kweken. Zo maak je stek voor stek de school groener! 

Leerlingen doen samen met de leerkracht en de IVN BinnenBos-wachter onderzoek naar het effect van de planten op binnenbosde luchtkwaliteit en hun eigen aandacht. Met een toegankelijk lespakket helpt IVN leerkrachten het BinnenBos op een leuke manier in te blijven zetten bij lessen die aansluiten bij diverse kerndoelen.

Planten verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Bovendien is aanleggen van een heus ‘BinnenBos’ erg leuk én leerzaam voor de leerlingen. Het aanleggen van een IVN BinnenBos in de klas zorgt voor:

  • Betere luchtkwaliteit in het lokaal. Planten reduceren CO2 en VOS-gehaltes (vluchtige organische stoffen) en houden de luchtvochtigheid op peil.
  • Een beter leerklimaat. Onderzoek bewijst: kijken naar groen herstelt de aandacht. Ook absorberen planten geluid. Minder geluidshinder zorgt voor betere concentratie en orde in de klas.
  • Leerlingen leren planten herkennen en verzorgen (kerndoel 40 en 41). Door het verzorgen van een eigen plant bouwen ze spelenderwijs een band op met de natuur.
  • Onderzoekend leren. Leerlingen leren een onderzoekje op te zetten, uit te voeren en te presenteren.
  • Een leuker leslokaal. Leerlingen tonen meer waardering voor een leslokaal met planten.
  • Een klas vol enthousiaste BinnenBos-wachters!
  • Vergroening voor de hele school. Door te stekken en leerlingen hun kennis te laten delen, vergroen je vanuit een BinnenBos de hele school.

Lees meer over een IVN BinnenBos.