BinnenBos-saaiste-klaslokaal Gezondheid

Saaiste klaslokaal van Nederland bekend

Binnenbos 17 maart 2023

Afgelopen weken streden elf scholen om de titel van Saaiste klaslokaal van Nederland. Bijna tienduizend keer werd er gestemd en met maar liefst 62 procent van de stemmen is basisschool Het Palet uit Alphen aan de Rijn tot winnaar verkozen. Wat er aan hun saaie klaslokaal gaat veranderen? Met het IVN BinnenBos krijgen de leerlingen van groep 6/7 een lokaal vol met duurzaam gekweekte kamerplanten. Al met al een heerlijke metamorfose naar een groene leerplek. De leerlingen planten het bos zelf aan, verzorgen de planten en leren stekjes op te kweken.

De inzending van Het Palet
“Ons klaslokaal is het saaiste van Nederland omdat wij in een tijdelijk gebouw zitten waarin het onmogelijk is om dingen aan de muren te hangen. Al snel valt alles eraf. Daarnaast zitten wij ook op het hoekje van het schoolplein buiten de rest van de school. Het is een tijdelijk gebouw alleen is het niet duidelijk voor hoe lang dus we mogen ook weinig eraan veranderen. De buitenkant is helaas ook erg saai zeker voor de buurtbewoners. Help ons aan een groen en vooral niet saai klaslokaal.”

 

Een foto van het winnende klaslokaal van Het Palet

Meester Matthijs, leerkracht van de winnende groep 6/7 van Het Palet, is enorm blij met de winst: “Dit betekent heel veel voor ons, eindelijk gaat er iets gebeuren! De kinderen vroegen de afgelopen dagen continu of ik al had gehoord of we hadden gewonnen, dus die kan ik nu heel blij maken. Niet alleen de kinderen hebben zich ingezet voor de winst, ook de ouders hebben erg hun best gedaan om stemmen te verzamelen. Het werd gedeeld op social media, groepsapps en noem het maar op. Dus ook zij zullen enorm blij zijn dat er nu iets gaat veranderen aan ons saaie klaslokaal.”

Troostprijs voor Sint Andreasschool

Op plaatst twee eindigde de Sint Andreassschool. Deze school had een bijzondere inzending, want zij maakten met groep 5/6 een hele speciale webpagina met foto’s en redenen waarom zij de verkiezing zouden moeten winnen. Omdat J/M Ouders en IVN Natuureducatie hun inzending zo ludiek vinden én omdat we ze willen feliciteren met een mooie tweede plek, ontvangt ook de Sint Andreasschool in september een binnenbos van IVN Natuureducatie.

Margriet van de Sint Andreasschool is erg blij met de onverwachtse prijs: “Wat leuk! Dat waardeer ik enorm, de kinderen waren best een beetje teleurgesteld dat we geen eerste waren geworden, dus ze zullen hier onwijs blij mee zijn.”

Stek voor stek de school groener
Planten in de klas verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, aangezien kinderen gemiddeld 40 procent van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. IVN zet zich samen met J/M Ouders in voor groenere klaslokalen en om dit te bereiken organiseerden we de Saaiste Klaslokaal van Nederland-verkiezing. Wij willen alle scholen die hebben deelgenomen hartelijk bedanken en feliciteren Het Palet en de Sint Andreasschool van harte met hun gewonnen prijzen! Klik hier om de volledige uitslag te bekijken.

Ontdek meer over

Deel deze pagina