IVN tovert saaiste klaslokaal van Nederland om tot een groene oase

Binnenbos 26 juni 2023

Op donderdag 11 mei was het een feestje voor de leerlingen van groep 6/7 van Het Palet in Alphen aan den Rijn. Tot aan deze dag begaven de leerlingen zich namelijk in het ‘Saaiste klaslokaal van Nederland’. Met het IVN BinnenBos ontving de klas een totale groene make-over en staat het lokaal inmiddels vol met duurzaam gekweekte kamerplanten. Via onderstaande zie je hoe de kinderen deze speciale dag hebben ervaren.

 

IVN Natuureducatie organiseerde samen met J/M Ouders  de ‘Saaiste klaslokaal van Nederland’-verkiezing. Van alle scholen die deelnamen verzamelde basisschool Het Palet in Alphen aan den Rijn de meeste stemmen en waren zij met meer dan 6.000 stemmen de onbetwiste nummer één.

IVN-BinnenBos

Een groen feestje
Stapels dozen vol planten stonden klaar om door de kinderen te worden uitgepakt. Het was dan ook rennen en juichen zodra het startsein tot uitpakken werd gegeven. Ieder kind mocht een eigen plant kiezen en een naam geven. Daarbij kwamen creatieve ideeën naar boven, zoals green power en mister sliert. Ook waren er nog een heleboel grote planten. Deze werden in grote houten plantenbakken geplant of kregen een plaatsje op de kast of het bureau van meester Matthijs.

Ook kregen de kinderen een gastles over hun eigen BinnenBos. Ze leerden hoe ze hun plant moeten verzorgen en waarom die planten in de klas eigenlijk belangrijk zijn. “Het zorgt voor meer zuurstof in de klas en het maakt het wat minder saai”, zegt een van de leerlingen. Ook leerden de kinderen hoe ze stekjes kunnen maken, om zo nóg meer planten in de klas te krijgen.

IVN-BinnenBos IVN-BinnenBos

Meester Matthijs, leerkracht van de winnende groep 6/7 van Het Palet, is enorm blij met de metamorfose: “Alle kinderen zijn enorm enthousiast over hun eigen plant. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het verzorgen van de plant waardoor ze er intensiever mee bezig zijn en er daardoor ook meer van leren.”

Het tot vorige week saaiste klaslokaal van Nederland kan door deze verandering vol trots genieten van de groene oase, de verbeterde luchtkwaliteit, leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal.

 IVN-BinnenBos

IVN zet zich samen met J/M Ouders in voor groenere klaslokalen en om dit te bereiken organiseerden we de Saaiste Klaslokaal van Nederland-verkiezing.
Daarnaast is de optimale leeromgeving voor de leerlingen van groep 6/7 van Het Palet mede door stand gekomen dankzij de meubelen van Gispen – Presikhaaf schoolmeubelen en genieten de kinderen in een ruimte voor eigen creativiteit, wordt samenwerking gestimuleerd en worden ze uitgenodigd om aan de slag te gaan.

 

Bestel ook een IVN BinnenBos

Deel deze pagina