Natuurgidsenopleiding geven

Ben je lid van een IVN-afdeling en wil je misschien een Natuurgidsenopleiding organiseren? Hier lees je alles wat je moet weten. En hoe het IVN Cursushuis je kan ondersteunen.

In welke fase zit je op dit moment? Als je daarop klikt, kom je meteen bij de juiste informatie terecht.

Waarom de Natuurgidsenopleiding?

Met de NGO betrek je mensen bij de natuur. Doordat de deelnemers vrij lang en intensief met de natuur bezig zijn, sluiten ze de natuur in hun hart. En iets waar je van houdt, daar wil je je ook voor inzetten. Dus als afdeling houdt je hier vaak nieuwe actieve leden aan over. Uit ervaring weten we dat dit ook echt zo werkt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt 1,5 tot 2 jaar in een mix van bijeenkomsten en het oefenen met de praktijk. Hieronder staat een overzicht van de opbouw. Het diploma dat deelnemers krijgen is landelijk erkend. Het IVN Cursushuis stelt dan ook kwaliteitseisen aan de opleiding. Maar er is ook veel ruimte om het aan te passen op jullie eigen smaak en omgeving.

Opbouw IVN Natuurgidsenopleiding

Wat wordt er voor ons geregeld?

Het IVN Cursushuis geeft je een basis waarmee je de opleiding op kunt zetten. Daarin zitten materialen voor de deelnemers, zoals de lesmap en e-learning modules. Maar ook als organisatie krijg je ondersteuning. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een Cursuscoach en een digitale map met overzichten, stappenplan en praktische tips die zijn gebaseerd op de ervaringen van opleidingsteams door de jaren heen. Bijvoorbeeld over het samenstellen van een team, het werven van deelnemers en een kant en klare box die je kunt toesturen aan je docenten.

Wat moeten we zelf nog regelen?

Je vormt een opleidingsteam die de opleiding vormgeeft en praktische zaken regelt. Dit gaat onder andere over het formuleren van de doelen, maken van de planning, vinden en boeken van locaties en het werven van (gast)docenten, mentoren en stagebegeleiders. Afhankelijk van hoe ervaren je team is, kan deze periode 1-1,5 jaar duren. Gelukkig kun je elke stap van de weg hulp krijgen. In dit overzicht staan de stappen en hulpbronnen:Algemene uitleg traject NGO organiseren

Wil je nog meer weten?

Meld je aan voor een voorlichtingsavond in oktober of april door te mailen naar cursushuis@ivn.nl. Of bekijk deze downloads:
Visuele geschiedenis natuurgidsenopleidingWat doet het Cursushuis Alternatieven als je twijfelt of een NGO haalbaar is


Wij hebben interesse en willen ons oriënteren of dit echt lukt

Dat is mooi. Dat betekent dat er in ieder geval enthousiasme is. Tijdens de oriëntatiefase bekijk je wat er precies moet gebeuren en wie bij de organisatie betrokken willen zijn. Met andere woorden: je gaat kijken of er voldoende draagkracht is en mensen met de juiste kennis en vaardigheden om van jullie NGO een succes te maken. Alle informatie voor deze fase staat op Ons IVN. Heb je nog geen account? Vraag die dan hier aan.

Naar de informatie op Ons IVN


Wij zijn klaar met de oriëntatiefase en willen ons officieel aanmelden

Zijn jullie klaar om te starten met de organisatie? Dan kun je via deze knop je opgeven. Zodra je je aanmeldt, krijg je een cursuscoach toegewezen, een digitale toolbox met sjablonen, checklists, tips en voorbeelden. Doe dit dus minimaal een half jaar voordat je wilt starten. Zo heb je alle ondersteuning en materialen op tijd in huis. Dit kost €50,- per deelnemer (te voldoen bij bestelling van de mappen). Dat is inclusief het leveren van de diploma's en badges aan de afgestudeerde gidsen.

Ja, wij gaan een NGO organiseren!