Natuurgidsenopleiding geven

Ben je lid van een IVN-afdeling en wil je misschien een Natuurgidsenopleiding geven? Hier lees je alles wat je moet weten. En hoe het IVN Cursushuis je kan ondersteunen.

Waarom de Natuurgidsenopleiding?

Met de NGO betrek je mensen bij de natuur. Doordat de deelnemers vrij lang en intensief met de natuur bezig zijn, sluiten ze de natuur in hun hart. En iets waar je van houdt, daar wil je je ook voor inzetten. Dus als afdeling houdt je hier vaak nieuwe actieve leden aan over. Uit ervaring weten we dat dit ook echt zo werkt.
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt 1,5 tot 2 jaar. Daarin leren de deelnemers:

 • vanalles over de natuur. De grote thema's zijn: planten en bodem, dieren, ecologie en ecosystemen, landschap, en duurzaamheid;
 • hoe je andere mensen kunt leren over de natuur en ze enthousiast kunt maken. Denk aan: hoe bedenk ik een leuke activiteit die voor verschillende mensen interessant is, hoe sta ik voor een groep, hoe houd ik rekening met zaken zoals veiligheid.
   

De opleiding bestaat uit totaal 50 lessen:

 • 40 daarvan zijn lessen, opgedeeld in 5 blokken van 8 weken. Deze lessen zijn een mix van binnen en buiten, en van theorie en praktijk.
 • 10 bijeenkomsten zijn voor mini-excursies en diploma-opdrachten. De invulling daarvan doen de deelnemers.
   

Wat moet ik als afdeling regelen?

Het organiseren van een NGO kost ongeveer 1 tot 1,5 jaar voordat de opleiding kan starten.  Een opleidingsteam regelt de organisatie. Het bestaat minimaal uit een coördinator, secretaris, penningmeester en een (hoofd-)docent, maar meestal zitten er meer mensen in, zoals ook enkele docenten en mentoren. Als organisatoren ben je eigenaar van de opleiding en (financieel) eindverantwoordelijk. Je bepaalt de inhoud en zorgt voor de organisatie van de opleiding, goede docenten en begeleiding van de cursisten, binnen de eisen de worden gesteld door het IVN Cursushuis. Wat je allemaal moet regelen staat in het Stappenplan NGO organiseren 2018

Klinkt dit als veel werk? Geen zorgen, je krijgt ondersteuning. Door het IVN Cursushuis en soms krijg je hulp van de vrijwilligersconsulent uit jouw regio. Zie hieronder voor het volledige overzicht van de ondersteuning.
Lijkt het je nog steeds te veel werk? Kijk dan of je samen met andere afdelingen één opleiding kunt organiseren. Of er een andere organisatie bij kunt betrekken.

Ben je al enthousiast en klaar voor de start? Dan kun je via deze knop je opgeven. Doe dit minimaal een half jaar voordat je wilt starten. Zo heb je alle ondersteuning en materialen op tijd in huis. Die kost €50,- per deelnemer (te voldoen bij bestelling van de mappen).

Ja, wij gaan een NGO organiseren!

 

Overzicht van ondersteuning door IVN Cursushuis.

 • Een stappenplan voor het organiseren.
 • Je wordt gekoppeld aan een Cursuscoach die je op weg helpt.
 • Je krijgt de feedback van de Commissie Kwaliteit om je te verzekeren van een kwalitatief sterke opleiding. NB: Om ervoor te zorgen dat overal in Nederland het diploma 'IVN Natuurgids' dezelfde kwaliteit betekent, is goedkeuring van de Commissie Meetlat noodzakelijk voordat je mag starten met de opleiding. Waarop let de Commissie Kwaliteit
 • Een omgeving op het sociale intranet van IVN; Ons IVN.
  • Je vindt hier per stap uit het stappenplan ondersteunende documenten, zoals sjablonen of voorbeelden.
  • Je vindt hier aanvullende documenten voor de cursisten
  • Je kunt een groep starten op In zo'n groep kunnen docenten en cursisten berichten, foto's en documenten uitwisselen en bijeenkomsten plannen.
  • Ons IVN is voor alle leden en beroepskrachten van IVN. Nog niet actief op Ons IVN? Je kunt je hier aanmelden.
 • Een bestelformulier voor de NGO-lesmap.
 • Via Ons IVN heb je ook toegang tot vijf e-learning modules op het platform 'Leer je groen'. De modules zijn ter vervanging van hoofdstukken uit de lesmap. Welke dat zijn, staat duidelijk aangegeven in de map.
 • Bij afronding van de opleiding: de diploma's en badges.