Moestuintips

Ben jij ook enthousiast aan de slag gegaan met de MoestuinMaatjes? Het is niet altijd even makkelijk om het groeiproces succesvol te laten verlopen, maar daar helpen wij je graag bij! Daarom helpen we jou bij alle moestuinfases, van zaaien tot aan oogsten.

Moestuintips voor Zaaienmoestuin

Maak een moestuinplan!

Het begint natuurlijk met het maken van een plan! Wat wil je zaaien en waar ga je dat neer zetten? Welke planten zet je juist wel en niet bij elkaar en waarom? Onze tip: Begin klein en eenvoudig! Download het IVN Tuinplan voor een goede start.

Binnen of buiten?

Temperatuur is erg belangrijk bij het ontkiemen. Het ene plantje groeit graag in een warme huiskamer en de anderen houden juist van volle koude grond. Raadpleeg de IVN zaaikalender voor de juiste zaaitijden.

Het zaaien kan beginnen!

Je weet nu welke plantje je wil zaaien en wanneer dat moet gebeuren. Maar dat zaaien zelf, hoe doe je dat het beste? Je leest het bij onze zaaitips!

Meer zaaitips

Moestuintips voor Groeienmoestuin

Kleine plantjes worden groot

Tenminste, als je er goed voor zorgt! Wat heeft een plantje eigenlijk nodig om te kunnen groeien? Lees onze groeitips en jij weet precies waar en hoe jij jouw plantjes het beste groot laat groeien.

Zet je plant in het zonnetje

En logische tip, maar tóch wordt het soms vergeten. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. Voor een goede lichtdoorlating kun je ze in een kasje zetten.

Meer groeitips

Moestuintips voor Verpottenmoestuin

Heel veel plantjes op een rij

Er is grote kans dat je te dicht op elkaar gezaaid hebt. Als al die zaadjes dan ontkiemd zijn hebben ze te weinig ruimte om te kunnen groeien. Daar moet dus iets aan gebeuren! Verpotten, verspenen, uitdunnen, uitplanten….. Lees onze moestuintips voor verpotten en jij weet wat je te doen staat!      

Meer verpottips

Moestuintips voor Oogstenmoestuin

Dat wordt smullen

Heerlijk verse groente uit eigen tuin. Daar doe je het voor! Hoe zie je of een groente klaar is om geoogst te worden? En wist je dat je niet alleen groentes maar ook veel bloemen kan eten? En dat er na de bloei ook zaden te oogsten zijn om volgend jaar weer te gebruiken?

Lees er meer over bij onze oogsttips!

Meer oogsttips