Moestuintips

Wij willen graag dat je geniet van de natuur dichtbij huis. Daar draagt een succesvolle moestuinoogst natuurlijk aan bij. Daarom helpen we jou bij alle moestuinfases, van zaaien tot aan oogsten. Hieronder vind je alle tips op een rij. Op naar een rijke oogst!

Moestuintips voor Zaaien

Maak een moestuinplan!moestuin

Sommige planten hebben een positieve invloed op elkaar en anderen juist niet. Tijm is goed te combineren met rucola, maar venkel en bonen moet je juist niet naast elkaar zetten. Download het IVN tuinplan voor de juiste combinaties.

Binnen of buiten?

Temperatuur is erg belangrijk bij het ontkiemen. Het ene plantje groeit graag in een warme huiskamer en de anderen houden juist van volle koude grond. Raadpleeg de IVN zaaikalender voor de juiste combinaties.

Vroeg zaaien

Spinazie, radijs, doperwten en tuinkers zijn de eerste zaden die al vanaf begin maart buiten kunnen ontkiemen. Kijk op de IVN zaaikalender wanneer je wat kunt zaaien.

Meer zaaitips

Moestuintips voor Groeien

Zet je plant in het zonnetje

En logische tip, maar tóch wordt het soms vergeten. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. Voor een goede lichtdoorlating kun je ze in een kasje zetten.Moestuintje recepten

Snelle groeiers

Geen zin om lang te wachten? Radijs, snijbiet en tuinkers groeien razendsnel.

Extra calcium

Vermaal eierschalen en strooi het over de aarde voor een calciumboost!

Meer groeitips

Moestuintips voor Verpotten

Oost west thuis best

Plantjes houden van een vaste plek. Kijk op de IVN zaaikalender of verpotten of verplaatsen wel écht nodig is. Zaai je plantje het liefst op zijn uiteindelijke plaats.

Wel of niet verpotten?

Groeit je groente onder de grond of oogst je de nog jonge blaadjes? Dan hoeft je ze niet te verpotten. Kijk op de IVN moestuinkalender welke planten je wel of niet kunt verpotten.

Naar buiten: uitplanten

Is het warm genoeg buiten en is je plantje redelijk sterk? Dan kun je ‘m direct in de tuingrond ‘uitplanten’. Bij sommige soorten kun je beter wachten met uitplanten tot na 15 mei. Dan is er meestal geen nachtvorst meer.

Meer verpottips

Moestuintips voor Oogsten

Recycle je zaden

Laat je planten uitbloeien en droog de zaden. Zo kun je ze bewaren en volgend jaar opnieuw gebruiken.

Wortels oogstenWortelbak

Een wortel oogst je pas als de schoudertjes zichtbaar worden. Met de wortel-kijk -kweekbak uit de IVN winkel wordt het zeker een succes!

Eetbare bloemen

Van sommige planten zijn niet alleen de bladeren of de vrucht eetbaar. De bloemen van de pompoen, courgette, paksoi en cavalo nero kun je gewoon eten.

Meer oogsttips