Kweektips wortel

Een wortel is tweejarig: in het eerste jaar maakt de plant de eetbare wortel. In het tweede jaar bloeit de plant, maakt ze zaden en sterft ze af. Omdat we normaal gesproken wortelen meteen oogsten, komt het nooit zo ver. Worteltjes zijn erg gezond. Ze bevatten caroteen, daaruit wordt vitamine A gemaakt.

Zaaien

Worteltjes hebben de voorkeur voor het vroege voorjaar. Je kunt ze zaaien vanaf half maart. De jonge kiemplantjes van deze groentes kunnen prima tegen een beetje vorst, maar zaai nog niet als het echt koud is. Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je heel dicht op elkaar zaait, moet je later de dunne worteltjes uitdunnen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben. De kleine dunne wortelen hoef je niet weg te gooien, die kun je ook alvast snoepen.

Tip: Zaai meerdere keren (om de paar weken tot zo half juli) een klein rijtje, zo kun je elke keer weer van een volgend rijtje verse worteltjes oogsten.

Kiemen

Het zaad kiemt langzaam (ongeveer een maand). Als je direct in de volle grond zaait, moet je goed kijken dat je andere planten die ook willen opkomen weghaalt anders herken je na een maand jouw wortelplantjes niet meer terug.

Verpotten

Wortels kun je beter niet verplaatsen. Net als radijsjes zaai je ze meteen op de goede plek want ze kunnen echt niet tegen verplanten.  Als je geen tuin hebt, zaai dan een paar direct in een bloempot, die wel diep genoeg is zodat er een wortel in kan groeien (min. 15 cm)

Verzorging

Wortelen hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, voor zeer regelmatig voldoende vocht. Als het echter heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels erg klein.  Het liefst groeien wortelen op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur). Potgrond is wat dat betreft ideaal. Het is belangrijk dat de worteltjes weinig weerstand tijdens de groei. Als dat wel gebeurt, krijg je wortels met kronkelingen en gekke vertakkingen. Dat geeft dan wel weer heel grappige worteltjes

Oogst

Wortels kun je vrij snel oogsten. Als je vroeg zaait (eind maart/begin april), kun je later op dat stukje grond of in die pot nog iets anders zaaien (boontjes, bietjes, sla etc.)

Extra tips:

Wortels doen het goed in de buurt van doperwten en zaai wortels naast uien. De wortelvlieg houdt niet van de geur van uien en de uienvlieg niet van de geur van wortels. Dus die plantjes helpen elkaar! In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet; het loof onttrekt vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze als snel wat zacht. Dit komt smaak en kwaliteit niet ten goede. Het beste kun je de wortels zolang in de grond laten totdat je ze echt gaat gebruiken, daar blijven ze het langste vers.

Kijk in de IVN webwinkel voor wortelzaden

Ga naar de IVN webwinkel