Kweektips tomaat

Niets lekkerder dan een zelfgekweekt rood tomaatje! Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zicht mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoeliger gewassen. Hij kan niet tegen kou en vorst, dus ze kunnen zeker niet voor 15 mei (IJsheiligen) naar buiten!

Zaaien

Zaai eind maart of de eerste week van april. Alle tomatensoorten worden eerst binnen gezaaid. Zaai ongeveer 1 cm diep, dek het bakje af met doorzichtig plastic  en zet het op een warme en zonnige op de vensterbank. Als je vroeg begint met zaaien, weet je zeker dat jouw zaailingen ná de IJsheiligen groot en sterk genoeg zijn om buiten af te kunnen harden (afharden is rustig wennen aan de buitenomstandigheden). Buiten hebben ze dan nog ruim de tijd tot begin september om door te groeien en vruchten te ontwikkelen.

Kiemen

Bij kamertemperatuur duurt het kiemen ongeveer 2 weken, dus even geduldig zijn en de grond goed vochtig houden. Gedurende het kiemen heeft de tomaat water nodig. De grond moet altijd goed vochtig zijn, maar ook weer niet kletsnat.

Verpotten

Als de kiemen de eerste blaadjes hebben gekregen, mogen ze worden verspeend. Het hangt van de soort tomaat af hoeveel ruimte hij nodig heeft. Na het kiemen mogen de planten ook wat kouder staan, maar wel nog steeds op een zonnige plek! Ook als je ze buiten uitplant of in potten buitenzet, kies je een zonnige plek in de tuin of op het balkon uit.

Verzorging

Als je plantje groter is, geef dan altijd dicht op de grond water en nooit over de plant heen. Tomaat kan niet tegen direct water op de bladeren of vruchten, dan krijgt de plant de zogenoemde aardappelziekte, de bladeren en vruchten worden dan bruin. Als dat het geval is geweest, gooi de plant dan  ook niet op de composthoop, maar verbrand hem. Heb je eerder al tomaten in de tuin gehad, kies dan dit jaar niet voor dezelfde plek. Hierdoor voorkom je het verspreiden van de aardappelziekte. Als jouw plant een keer deze ziekte te pakken heeft, kun je beter de tomaten die nog niet bruin zijn meteen oogsten.  De meeste tomatenplanten begeven het onder invloed van vocht en wind in het najaar.

De tomatenplant groeit de hoogte in. Ondersteun de plant door middel van een stok van minimaal 1 meter hoog. Zet de stok dicht bij de plant en lekker diep zodat hij stevig staat. Straks met veel tomaten komt er best wat gewicht op de plant!! Als de plant 20-30 cm hoog is, bind je de dikke steel vast aan de stok. Laat wat ruimte over, want hij wordt natuurlijk nog breder, na elke 25 cm (de plant groeit inmiddels door) zet je de plant weer aan de stok vast. Met de stok en het vastbinden zorg je ervoor dat de hoofdstengel recht blijft, recht naar boven groeit en niet omvalt.

Dieven en toppen

Dieven is heel belangrijk bij het opkweken van tomaten! Bij de hoofdstengel en de zijstengels zie je al snel dat kleine stengeltjes in de oksels van de plant groeien. Dit zijn dieven en die willen we zo snel mogelijk verwijderen. De energie die de plant in het maken van de dieven stopt, wil je juist naar de tomaten sturen. Je kunt het beste om de twee dagen controleren of er nieuwe dieven zijn. Je kunt ze gewoon weghalen met twee vingers.

De tomaat heeft veel tijd nodig om te rijpen. Op een bepaald moment knippen we de bovenkant van de plant eraf. Nu gaat alle energie in het rijpingsproces van de tomaat. Dit noemen we toppen. Je kunt dit doen als je drie trossen tomaten boven elkaar ziet groeien. De plant is dan zeker al hoger dan een halve meter.

Oogsten

Oogsten kun je eind juli en in augustus. Tomaten rijpen van binnenuit. Zijn je tomaatjes nog groen, maar moet je ze vanwege het natte weer toch oogsten, laat ze dan binnen narijpen. Je kunt beter oogsten als de tomaat nog niet helemaal rijp is en ze nog een paar dagen binnen laten narijpen. Als je voor de snoeptomaatjes gaat, dus meteen wilt snoepen, pak dan de tomaatjes die al helemaal rijp=rood zijn.

Extra tips

Als tomaten op de grond terecht komen, gaan ze rotten. Het vastbinden is een goede manier om dit te voorkomen. Je kunt tomaten het beste buiten de koelkast bewaren, hierdoor gaat de smaak niet achteruit. Voor je tomatenplanten die buiten staan, kun je een klein afdakje bouwen zodat er zo weinig mogelijk regen op de plant terecht komt. Even nat kan wel maar de plant moet snel weer kunnen opdrogen. Hier en daar een paar bladeren verwijderen kan hier bij helpen. Zo kan het zonlicht ook beter bij de tomaat komen.

Kijk in de IVN webwinkel voor tomatenzaden

Ga naar de IVN webwinkel