Kweektips spitskool Tuin en moestuin

Kweektips spitskool

Spitskool groeit als een bolletje op een kort steeltje dicht bij de grond en heeft een soort van waslaagje op de bladeren. Witte kool, rode kool en savooiekool zijn de andere kolen die zo groeien, en samen noemen we ze sluitkolen. De teelt van kolen is niet zo gemakkelijk. Lees goed wat op het zakje van de leverancier staat, want er zijn kolen voor de zomer, de herfst en voor de winter.

Zaaien

Zaai in februari in een kas of platte bak voor een oogst in juni of juli. Voor een oogst in de herfst of de winter zaai je tussen maart en mei. Spitskool kan goed tegen kou, maar als je het buiten gaat zaaien, houd er dan wel rekening mee dat kool het lievelingskostje is van duiven. Bescherm de kooltjes dan daarom met gaas.

Kiemen

Bij temperaturen boven 15 graden kiemen koolzaadjes erg snel .

Verpotten

Als je kool in een pot wil kweken, zorg dan voor een ruime pot en voor aarde met flink wat mest.

Standplaats

Alle koolsoorten vragen een plek met vruchtbare grond die niet snel uitdroogt en waar de afgelopen 6 jaar geen koolgewassen hebben gegroeid (in verband met ziekte die in de grond kan achterblijven, vooral op wat zuurdere zandgronden). Kalk of gesteentemeel in en rondom de plant helpt.
Kool wordt onder andere gegeten door duiven, slakken, de rupsen van koolwitjes en de larven van de koolvlieg. Daarom is het niet onverstandig om de planten af te dekken met gaas.

Verzorging

Als je de kool in een moestuin kweekt, zorg dan voor een onderlinge afstand tussen de planten van ongeveer 50 cm. Verwijder ongewenste planten. Als je geen gaas over de planten aanbrengt kun je om de stronk een koolkraag aanbrengen. Zorg in droge periodes voor voldoende vocht.

Oogst

Voel af en toe aan het hart van de plant. Als dit stevig wordt kun je de kool gaan oogsten.

spitskool

Extra informatie

  • Spitskool is de meest zachte en malse van alle sluitkolen en is ook te gebruiken in een salade. Er is ook een paarse spitskool, kalibos.
  • Als het een lange tijd droog is geweest gevolgd door flinke regenbuien, is er kans dat de spitskool gaat barsten. Je kunt hem dan nog wel oogsten en eten, maar doe dit snel, want anders worden de buitenste bladeren bruin.
  • Als je sluitkool oogst, snij dan vlak onder de krop, en laat de stronk staan. Bijna altijd loopt de stronk uit en er vormen zich een aantal minikooltjes. Lekker om te gebruiken in de salade, in de nasi of in een omelet. De minikooltjes die je niet oogst vormen na de winter bloemstengels met knoppen, die ook eetbaar zijn. Je kunt ze kort koken of wokken.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

 

Kijk in de IVN webwinkel voor moestuinzaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina