De snijbiet is relatief onbekend, waarschijnlijk omdat het in de supermarkt niet goed verkrijgbaar is. Voor de moestuin is het een probleemloze, zeer veelzijdige groente met een lange oogstperiode. Je kunt het stoven, koken, roerbakken en rauw gebruiken, en door de gekleurde bladstengels is de snijbiet zeer decoratief. In België noemen mensen deze groente ‘warmoes’.
Snijbietjes kunnen goed tegen de kou, dus binnen voorzaaien is niet echt nodig. Als je het toch doet, kies dan een koele plek met veel licht. Buiten kan gezaaid worden vanaf maart en verder in de zomer, tot in de herfst aan toe.
Vaak zaai je van snijbiet het vruchtje. Na een week of twee (binnen al eerder) kiemen hieruit 2 tot 4 zaailingen. Selecteer van deze vruchtkluwen het beste plantje en haal de rest weg. Die kun je eten als een soort van spruitgroente, bijvoorbeeld op een boterham. Zet de planten ongeveer op 10 tot 15 cm van elkaar en geef ze 30 cm ruimte tussen de rijen (als je de snijbiet jong wil oogsten voor de salade mag dat minder zijn).
Als je binnen hebt gezaaid, dan moet je de plantjes een paar dagen overdag buiten zetten voordat je ze definitief buiten plant. Dit proces noemen we afharden.
Snijbiet groeit liefst in de zon of halfschaduw. Gebruik grond die wat verrijkt is met compost of waar nog onlangs erwten of bonen hebben gestaan, zodat de snijbiet grote bladeren krijgt.
De jonge plantjes zijn aantrekkelijk voor slakken (als de plantjes wat groter zijn niet meer). Geef snijbietjes de ruimte om te groeien door ongewenste planten te verwijderen. In periodes van droogte vragen ze extra water, of wellicht wat mulchen.
Vanaf eind mei kan je de jonge blaadjes gaan oogsten. Pluk regelmatig de buitenste bladeren, maar laat het hart van de plant intact, want daaruit vormt de plant continu nieuwe blaadjes. Als je in de zomermaanden nog een tweede keer zaait blijft snijbiet tot ver in november (en bij zachte winters nog langer) oogst geven, en is daarom een heel fijne inwoner van je moestuin!
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download gratis de IVN moestuinmaterialen: Zaaikalender, het Tuinplan en handige tips voor verpotten en verspenen.