Kweektips dropplant Tuin en moestuin

Kweektips dropplant

De dropplant is een langbloeiende vaste plant met aren van blauwe lipbloemen. Hij lijkt een beetje op munt en komt oorspronkelijk uit de prairies in Amerika. De dropplant  is hier in de vorige eeuw gekomen als keukenkruid. De plant ruikt naar drop. De eetbare blaadjes smaken naar anijs, en ook de bloemetjes kun je eten.

Zaaien

Voorzaaien in maart of april op een lichte plek. Buiten zaaien in april.

Kiemen

De dropplant kiemt binnen 1 tot 3 weken.

Verpotten

De plantjes kunnen verpot worden zodra ze hanteerbaar zijn. Als je de plant buiten plant, let dan op voor slakken.

Standplaats

Een dropplant houdt van luchtige, niet te natte grond en een plekje in de volle zon.

Verzorging

Verwijder ongewenste plantjes en geef de dropplant water in droge periodes. Houd er rekening mee dat de kleine plantjes aantrekkelijk zijn voor slakken. De plant gaat bloeien in de maanden juli tot en met september.

In de winter sterven de bovengrondse delen af, maar vaak overleven de ondergrondse delen van de plant. Het helpt om de planten wat te beschermen tegen strenge vorst door ze toe te dekken met afgevallen bladeren of mulch. In het voorjaar snijd je de bovengrondse delen van de plant  weg en zal deze uit de wortels verder groeien.

Oogst

De blaadjes en bloemetjes zijn eetbaar en te gebruiken in salades, visgerechten en als thee. Je kunt ze de hele zomer oogsten en  op een luchtige plek drogen.

dropplant

Extra informatie

De bloemen van de dropplant zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders en als de plant in het najaar zaad heeft is het ook een erg aantrekkelijke plant  voor kleine vogeltjes.

Rond de plant vind je in het opvolgende voorjaar vaak jonge zaailingen, die je weer kunt verplanten of weg kunt geven. De bloemetjes kun je gebruiken om een salade te garneren en van de blaadjes (vers of gedroogd) kun  je een lekkere thee zetten die rustgevend werkt . De gedroogde bloemen houden lang hun geur en kleur en zijn leuk voor een potpourri en de bloemen zijn ook als snijbloem te gebruiken. Een erg veelzijdige bloem dus!

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor moestuinzaden.

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina