Gevlekte vogel met insect in snavel, zittend op een gebogen tak met wazige groene achtergrond. Vogels

Notenkrakers in het land

Zuid-Kennemerland 25 oktober 2026
De Notenkraker: hij heeft de hoornaar vast bij de angel. Fotograaf: Hans Smits

De notenkraker is een wintergast die een enkele keer ‘en masse’ ons land bezoekt, dan spreken we van een invasie. Dit is best zeldzaam, maar op dit moment is zo’n invasie gaande. Alle vogelaars staan op scherp want het is een prachtige vogel. Hij behoort tot de kraaiachtigen en heeft ongeveer het formaat van een gaai. Donkerbruin met grote witte spikkels en een bruine pet. Opvallend is zijn witte stuit.

De notenkraker, een zwart-witte vogel op een tak, die een hoornaar zit te eten.
Notenkraker: een maaltje zonder angel en zonder poten. Fotograaf: HansSmits

Notenkrakers leven normaal in Scandinavië, Finland en Siberië. Als daar voedseltekort is trekken ze zuidwaarts. Ze eten de zaden van dennen en sparren maar zijn ook niet vies van insecten zoals op deze foto’s te zien is. Daar is nog wel wat over te vertellen: de notenkraker weet precies hoe hij, in dit geval hoornaars, moet behandelen. Met zijn prooi in zijn snavel zoekt hij een grote tak of stronk die hij als werktafel gebruikt. Eerst verwijdert hij zorgvuldig de angel en vaak ook de poten en kop. Daarna doet hij zich tegoed aan de eiwitrijke romp. De notenkraker die ik in de Amsterdamse Waterleiding Duinen spotte, had het nest van de Europese hoornaar in een abeel gevonden. Hij sleepte er de ene na de andere hoornaar uit.

De Notenkraker heeft zijn Buikje vol. Fotograaf: Hans Smits

Tekst en foto’s: Hans Smits

Ontdek meer over

Deel deze pagina