Zuid-Kennemerland
Paddenstoelen
Op
zondag24okt202114:00

Paddestoelen in wandelbos Groenendaal

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert deze zondag  een paddestoelenexcursie in wandelbos Groenendaal in Heemstede. Je hebt het rijk der fabelen en het rijk der sprookjes maar er bestaat ook zoiets iets als het rijk der schimmels. En daar valt een heleboel over te vertellen!

Paddestoelen hebben een zeer grote betekenis voor een bos. Zo ruimen ze bijvoorbeeld de overblijfselen van dode planten en dieren op. Als je een schimmel ziet staan, dan zie je meestal de hoed en de steel. Dat is het deel dat in de volksmond de paddestoel wordt genoemd, de rest van de schimmel zit diep in de grond. De paddestoel is de vrucht van de schimmel; in de hoed zitten geen zaden, maar sporen. De wind voert een spore mee en op een plek waar de omstandigheden geschikt zijn ontstaat dan een stelsel van wittige draden, de zogenaamde zwamvlok. Die groeit dan uiteindelijk weer uit tot de paddestoel!

Groenendaal is een uitstekend bos om paddestoelen te vinden mede doordat er veel dood hout ligt. Vooral de takkenrillen zijn heel interessant, maar ook de dikke stammen die hier en daar liggen. De houtzwammen zullen dan ook goed vertegenwoordigd zijn met mogelijke soorten als goudvliesbundelzwam, berkenzwam en hertenzwammen. Dit zijn enkele soorten maar er komen ongeveer 250 soorten in Groenendaal voor!

Locatie/vertrekpunt:  bij het infopaneel op de grote parkeerplaats bij het restaurant. Zie kaartje...

Aanmelden verplicht

Informatie en aanmelden: Leo van der Brugge 06-47394305

Algemene informatie

zondag 24 oktober 2021 - 14:00