Aankondiging

Natuurgidsenopleiding 2023

IVN Zuid-Kennemerland start weer met de Natuurgidsenopleiding

Heb jij altijd al natuurervaringen willen delen met anderen? Dan krijg je nu de kans bij het IVN Zuid-Kennemerland (incl. Haarlemmermeer). Op 4 september 2023 starten we weer met een Natuurgidsenopleiding, die in februari 2025 afgerond wordt.

Natuurgidsen brengen mensen in contact met de natuur. Dat is niet alleen goed voor de mensen maar ook voor de natuur. Hoe beter mensen de natuur leren kennen, hoe meer zij de waarde ervan gaan inzien en hoe meer zij zich zullen inzetten om die rijkdom te behouden en te beschermen.

Inhoud van de opleiding

Onze opleiding volgt de landelijke IVN richtlijnen, zodat bij de afsluiting het landelijk erkend diploma natuurgids uitgereikt kan worden. Om je diploma te halen moet je in ieder geval minimaal 85% van de bijeenkomsten hebben bijgewoond en de diverse opdrachten naar behoren hebben uitgevoerd. Hierbij wordt je begeleid door ervaren vrijwilligers van IVN. Je ontwikkelt jezelf daardoor in meerdere opzichten. Het volgen van de Natuurgidsenopleiding is dan ook een verrijkende ervaring.
Je leert tijdens de opleiding over planten, dieren, bodem, ecologie , landschap en duurzaamheid. Ook leer je presenteren, groepen begeleiden, werkvormen inzetten en natuuractiviteiten organiseren.
Tijdens de opleiding krijgen cursisten een ervaren natuurgids als mentor toegewezen om de praktijk van het gidsen te leren. Verder volgen ze in groepjes van 3 of 4 gedurende 3 maanden de ontwikkelingen van de natuur in een natuurterrein (het adoptie terrein) maken daar een verslag van en geven daarin zelf een excursie. De opleiding wordt afgerond met een praktijkstage bij één van de werkgroepen. Van de stage wordt een verslag gemaakt en het resultaat wordt aan de cursisten en de begeleiders gepresenteerd. Er wordt in de opleiding veel aandacht besteed aan samenwerken.

Bijeenkomsten

Twee keer per maand wordt op maandagavond les gegeven in Thijsse’s Hof, Mollaan 4, 2061 BD te Bloemendaal. Ook is er twee keer per maand op zaterdagochtend een buiten-les/excursie die zoveel mogelijk aansluit op wat tijdens de les is behandeld. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten. In juni/juli 2024 is er een studieweekend op een nog nader te bepalen plaats.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor enthousiaste, actieve mensen die graag hun liefde voor natuur en milieu en hun kennis daarover willen overbrengen op anderen. Ook moet je bereid zijn om tijdens en na de opleiding actief in te zetten voor het IVN Zuid-Kennemerland (incl. Haarlemmermeer).
Om de opleiding te kunnen volgen moet je lid zijn of worden van het IVN, afdeling Zuid-Kennemerland. Biologische kennis is niet strikt vereist maar natuurlijk wel handig. De groep zal uit ongeveer 25 cursisten bestaan.
We rekenen op een grote zelfwerkzaamheid. Veel onderwerpen worden in kleine groepjes uitgewerkt. Ook thuisopdrachten en zelfstudie zijn in de opleiding essentiële elementen. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig mee gaat met de IVN publieksexcursies. Je doet er belangrijke natuurkennis en gidsvaardigheden op.

We gaan ervan uit dat je internet en een e-mailadres hebt. Omdat we veel buitenactiviteiten in de opleiding hebben, moet je zonder problemen minimaal 3 uur kunnen lopen of fietsen.

Docenten

Een team van 4 ervaren IVN-ers vormt het opleidingsteam. Andere docenten zijn IVN-ers met specifieke natuur kennis. Verder worden gastdocenten uitgenodigd vanuit collega-organisaties zoals de Kennemer Vogel Werkgroep en de KNNV.

Kosten

De opleiding kost € 400, inclusief het studieweekeinde. Volg je de opleiding beroepsmatig dan betaal je € 600. Inbegrepen is een lesmap. Daarnaast betaal je als lid van IVN Zuid-Kennemerland € 24,- als de jaarlijkse contributie

Procedure om cursist te worden

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan voor de verplichte informatieavond via het formulier onderaan deze pagina. Je hebt de keuze uit twee data: maandagavond 22 mei en dinsdagavond 23 mei in Thijsse’s Hof.
Op de informatieavond zal het opleidingsteam meer over de opleiding vertellen en vragen beantwoorden. Besluit je de opleiding te gaan volgen, dan kun je aan het eind van de avond intekenen voor een persoonlijk gesprek. In dat gesprek willen dan o.a. graag van je horen wat je motivatie en je verwachtingen zijn. Ook willen we weten of je bereid bent om actief te worden in onze IVN-afdeling. De gesprekken vinden plaats op 5, 6 en 7 juni.
Daarna krijg je bericht of je toegelaten bent tot de opleiding.

Tot slot

Reken op een ontzettend leuke, maar pittige opleiding. Je moet er naast het bijwonen van de lesavonden en de excursies, circa 5 uur per week voor kunnen uittrekken. En heb je begin 2025 je diploma op zak? Dan nemen we je graag op als nieuwe enthousiaste Natuurgids in één van onze werkgroepen.
Heb je nog vragen die hierboven niet beantwoord zijn? Ga dan naar Veelgestelde Vragen.
Via het formulier hieronder kon je je opgeven voor de informatieavond…

 

De aanmeldingsperiode is per 30 april j.l. gesloten.

 

 

 

Natuurgidsenopleiding FAQ
Veelgestelde vragen

Komen er nog extra kosten bij tijdens de opleiding?
Naast de opleidingskosten moet je ieder jaar € 24,00 als contributie aan IVN Zuid-Kennemerland betalen. Incidenteel kan het voorkomen dat er toegangskosten betaald moeten worden voor natuurgebieden of gezamenlijke activiteiten. Dit gaat altijd in overleg met de cursisten.

Moet ik veel kennis hebben van de natuur?
Nee, dat hoeft niet. Basiskennis biologie (niveau middelbare school) is wel handig.

Welke boeken en naslagwerken kan ik het beste aanschaffen?
In de opleidingsprijs is inbegrepen het IVN-cursusboek. Tijdens de opleiding wordt ook extra materiaal uitgereikt. Wacht met het aanschaffen van boeken. Tijdens de opleiding wordt daar advies over gegeven. Overigens is aanschaf niet verplicht.

Ik wil een verrekijker en/of loepje kopen. Kunnen jullie advies geven?
Ook hierbij raden we je aan te wachten tot de opleiding begint.

Is het erg als ik een keer een les of een excursie niet kan bijwonen?
Nee, dat is niet erg. Via een speciaal cursistendeel op onze site kun je in de les uitgedeelde informatie downloaden en de huiswerkopdrachten zien.
Wel is het zo dat je in ieder geval 85% van de bijeenkomsten moet hebben bijgewoond om je diploma te kunnen ontvangen.

Ik kan niet op de informatieavonden komen.
Bijwonen van een informatieavond is verplicht voor mensen die de opleiding willen volgen. Als je niet op de informatieavond kunt komen kun je helaas ook niet deelnemen aan de opleiding.

Hoe lang duren de lesavonden?
De lessen beginnen om 19.45 uur. Het is belangrijk uiterlijk een kwartier tevoren aanwezig te zijn. De lesavond is om 22.00 uur afgelopen. Tussendoor is er een korte pauze. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Hoe lang duren de excursies?
De excursies zijn gewoonlijk van 10.00 tot 12.30 uur op zaterdagochtenden. Locatie en duur worden vooraf bekend gemaakt.

Ben ik verzekerd tijdens lessen en excursies?
Vanuit het IVN ben je niet verzekerd tijdens lessen en excursies.

Ik woon niet in Zuid-Kennemerland/Haarlemmermeer. Kan ik dan wel met de opleiding meedoen?
In principe is dit mogelijk. Mocht het aantal geschikte deelnemers boven de 25 liggen, dan krijgen deelnemers uit onze eigen regio de voorkeur.