WG Jeugdnatuurgidsen

De werkgroep bestaat uit ongeveer 10 vrijwilligers. Zij gaan graag om met kinderen en passen hun werkwijze aan de leeftijdsgroep die ze op dat moment begeleiden.

Ontstaan

 • In 1974 is er een begin gemaakt met het scholenwerk zonder dat er sprake was van een echte werkgroep. In samenwerking met de gemeente en de basisscholen heeft men toen de aanleg en het onderhoud van schooltuintjes gepromoot, alsmede het gebruik van natuurlesbrieven.
 • 1976 heeft IVN afdeling Uden leerkrachten op de Wijstgronden rondgeleid om hen kennis te laten maken met natuurwandelingen onder begeleiding van gidsen van IVN Uden.
 • In 1977 is de werkgroep Scholengidsen officieel opgericht; sindsdien worden voor- en najaar wandelingen georganiseerd.
 • Vanaf 2015 toen de activiteiten werden uitgebreid met Scharrelkids, heet de groep Jeugdnatuurgidsen.

Activiteiten

 • Scharrelkids. Actieve middagen in vier vakanties: carnaval, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie.
  Doelgroep: kinderen van 4-12 onder begeleiding van een (groot)ouder.
 • Scholenwandelingen in de herfst in de bossen van Udenoord en in mei op de Wijstgronden. Hierbij wordt samengewerkt met Stichting C (Kunst en Co) voor communicatie met de scholen.
  Doelgroep: leerlingen van groep 6, 7 en 8 onder begeleiding van leerkrachten en ouders.
 • Ondersteuning en advies bij- of -verzorgen van diverse activiteiten op aanvraag. (Beperkt mogelijk)

Beleving

De beleving staat centraal. Leren zonder beleven levert loze kennis op. Door middel van activiteiten die gericht zijn op het beleven van de natuur proberen we de kinderen fysiek en intellectueel uit te dagen, hun natuurlijke nieuwsgierigheid en beweeglijkheid te stimuleren en hun houding ten opzichte van de natuur positief te beïnvloeden. We willen aansluiten bij de belevings- en ervaringswereld van de kinderen zelf. Hierbij is doseren belangrijker dan doceren."