Biodiversiteit
Soep uit de natuur – jongeren koken op houtvuur in de Pluktuin
Hoewel het zondag 11 mei Moederdag was, kwamen zestien enthousiaste jongeren en twee begeleiders vanuit het jongerencentrum MC naar de Pluktuin in Uden. Natuurgidsen van IVN Uden e.o., Bertus, René en Petra, stonden klaar voor het programma Koken uit de natuur. Twee soorten soep werden er gemaakt, op houtvuur: een rijkgevulde groentesoep met wilde kruiden en een brandnetelsoep.
Dagen voor de bewuste dag had Yvonne, de drijvende kracht achter de Pluktuin, ons al wegwijs gemaakt in de tuin. Wat groeit er allemaal, welke (on)kruiden kun je gebruiken voor de soep? Met die kennis op zak namen wij als IVN Uden e.o., samen met de begeleiders van MC, de jongeren mee op pad door de tuin. Er werd geplukt, geproefd, gelachen en soms ook een beetje geaarzeld. Want tja, zomaar iets uit de natuur eten… Dat is toch spannend.
Toch bleek al snel dat de jongeren zelf ook flink wat kennis meebrachten over kruiden en planten. Niet zo gek, want deze groep maakt zich klaar voor een heuse expeditie. Een deel gaat kanoën in Zweden, een ander deel trekt richting Portugal. Avonturiers in de dop dus, die wel tegen een brandneteltje kunnen.
Terwijl de ene groep zich stortte op het snijden van groenten, plukte de andere brandneteltopjes. Daarna werden er twee vuren opgestookt, al bleek dat nog best een uitdaging. Van een klein vlammetje naar een goed smeulend vuurtje vraagt geduld, droge takjes en wat improvisatietalent. Maar het lukte. Al snel werden knakworsten en het meegebrachte brooddeeg boven de kolen geroosterd. Les van de dag: boven de vlam krijg je zwart brood, boven de kooltjes wordt het mooi bruin en knapperig.
Naast koken en proeven deden de jongeren ook een kleine eetbare-plantentest: wat doe je als je niet zeker weet of iets eetbaar is? Verrassend wat je allemaal kunt vinden in de natuur. En hoe lekker dat kan zijn.
Voor ons als natuurgidsen was het geweldig om te zien hoe enthousiast en verbaasd de jongeren waren. Dat er zoveel eetbaar is in de natuur, dat wij vaak als ‘onkruid’ bestempelen, maakte indruk. Koken op houtvuur vraagt wat geduld, samenwerking en een gezonde dosis chill. Maar de tijd vloog voorbij. En de soepen? Die smaakten naar meer.
Ook wij als IVN’ers hebben genoten om de jongeren te laten ontdekken, proeven en ervaren wat natuur zoal te bieden heeft.

Petra Mennes