Plantago Lanceolata - Smalle Weegbree

Kruid in het Sonnetje gezet - Smalle Weegbree   -   Plantago Lanceolata

Smalle WeegbreeWeegbree is een overblijvend plantje dat je overal langs de wegen tegenkomt, het heeft smalle langwerpige bladeren met 7 nerven. De blaadjes groeien in een rozet, daaruit groeien de stengels met een bruine eivormige aar, met hele kleine witgele bloempjes. Nu zie je ze overal bloeien tot laat in het najaar.
De wetenschappelijke naam Plantago lanceolata komt uit het Latijn. Planta pedis betekent voetzool en ago gelijkend. Lanceolata betekent lansvormig. 
De Nederlandse naam weegbree komt van het Duitse woord Wegebreit of het oudsaskische Wegbreda. In beide gevallen is het zo genoemd omdat het langs de wegen groeit.

Geschiedenis

Er is een Engels verhaal dat vertelt over een soldaat die na de oorlog weer thuis kwam. Zijn vrouw was enorm blij, maar helaas was deze blijdschap van korte duur. De soldaat was ernstig gewond en zijn wonden wilde maar niet genezen.
Op een dag ging de vrouw met een koets naar de stad. Onderweg kwam ze twee slangen tegen, helaas zag ze deze niet en overreed er één. Gelukkig merkte ze dit wel op en de vrouw stopte langs de weg en stapte uit de koets. Ze zag dat de slang die aan de wielen ontsnapt was, een weegbree blad over de gewonde slang legde, en na een korte tijd kon het gewonde dier zich naar het gras verplaatsen. Ze bedacht dat dit kruid haar man ook zou kunnen helpen, dus plukte ze weegbree bladeren en legde deze op de wonden van haar man. Hij viel in een genezende slaap en toen hij wakker werd vertelde de man zijn droom: “Een spirit dokter, die groen was gekleed, had een blad in zijn hand waarmee hij de man bedekt had, daarna was de pijn weg gegaan” De pijn van de man was na deze droom minder. Omdat de pijn minder was geworden, heeft de vrouw haar behandeling met de weegbree bladeren voortgezet. De man genas helemaal en de vrouw besefte dat de arts niet ver weg was, maar altijd voor hun deur had gestaan. Elke dag maakten zij een buiging voor de weegbree.
Verder werd 12.000 jaar geleden weegbree in Kurdistan al gebruikt als voedselbron.
Ook wordt het al van ver voor Christus gebruikt om insecten- spinnen- en slangenbeten mee te behandelen, evenals slecht genezende wonden, vermoeide ogen, oorontsteking en luchtwegklachten te verminderen.
Zigeuners verkochten weegbreezalf tegen allerlei kwalen en in Noord Amerika maalden indianenstammen de zaden tot meel om er Indian wheat van te maken, waarvan ze een soort platte broden bakten.
Tijdens oorlogen deed men het weegbreeblad als noodvoedsel tussen salades e.d.  en vroeger werd het ook tussen veevoeder gedaan.

Hoe we weegbree tegenwoordig gebruiken

Weegbree - boekDe jonge bladeren van de weegbree kun je heel goed in een gezonde salade verwerken.
Omdat weegbree een sterke antibiotische werking heeft, remt het bacteriegroei en gaat het ontstekingen tegen. Als je het droogt of er sap van maakt, blijft het lang goed. Je kunt er ook thee van zetten, wat goed werkt bij hoest, omdat het slijm oplost. Ook bij allergische klachten als hooikoorts is het fijn om de bladeren te gebruiken als een thee.
Als je de bladeren kneust, kan je ze gebruiken bij insectenbeten, wondjes etc. 
Vraag wel altijd advies van iemand die kennis heeft van de werking van kruiden. Om je gezondheid te verbeteren, kan je kruiden op een goede manier namelijk perfect gebruiken, maar soms is het toch echt noodzakelijk om even langs de dokter te gaan. 
Weetjes
Weegbree is een signaalplant, als hij ergens groeit wijst dit op een verdichte bodem waarvan de verhouding tussen fosfaat en kalium niet goed is, waarschijnlijk is er een kalium overschot. Laat de plant lekker groeien, als deze situatie van de bodem is opgelost verdwijnt hij vanzelf, zo regelt de natuur zichzelf

Barbara Kuipers

Bronnen
Opleiding Herborist, kruidencentrum de Sprenk  door Gidy Niessen-vd Crommenacker
Groot Handboek Geneeskrachtige planten door Dr. Geert Verhelst
Het Kruidenboek van Ingrid door Ingrid Kropf
De Historia Naturalis door Marcel de Cleene