Heem Tuin

In ons voortuintje, zo groot als een schoolplein, willen wij iets van het IVN uitdragen door vooral de natuur het werk te laten doen. Wij grijpen in, als bijvoorbeeld de Wilde Marjolein te uitbundig wordt of als er overal Meisjesogen opduiken, of Zomerfijnstraal, Zwarte Toorts, of Teunisbloem. Dit betreft vooral de geordende bloemperken. In het wilde vierkant kan veel meer, en daar is ook volop plaats voor o.a. St Janskruid, Heksenmelk, Grijskruid, Smalle Weegbree, Klaproos, Tuinvenkel, Hazepootje, Honingklaver, Boerenwormkruid, en alles wat verder aan komt waaien.

.           Werken als hierboven lukt vooral, als er niet intensief in de bodem gewoeld wordt, want in gestoorde aarde ontwaken de beruchte soorten van moestuinen en akkers. Een bodem in rust steekt daar zeer gunstig bij af, zowel qua beestjes, schimmels, kringloop en soortenrijkdom, mits hij luchtig genoeg is. Zo nodig maken we de bodem wat losser met de tanden van een riek. Eigenlijk zoals een wulp het met zijn lange, kromme snavel doet, maar met het verschil dat de veel zwaardere mens dan vaak op zijn knieën moet.

            Hiermee is wel een indruk gegeven van onze tuinwerkzaamheden, in het groeiseizoen elke maandagochtend in de oneven weken vanaf 9:30 uur. Belangstellenden zijn welkom met hun ideeën, en om koffie te drinken, en om ons groepje eventueel te versterken.

Voor meer informatie: IVN Son en Breugel