De Vlindertuin in Norg

Achter Café Zwaneveld ligt de Vlindertuin van IVN Norg. Sinds 2005 is dit een oase van bloemen en planten en een tehuis voor vlinders, bijen, libellen, kikkers en andere amfibieën. Ook vogels vinden hier hun kostje en bouwen een nestje aan de randen van deze tuin.

Op het informatiebord, aan het begin van de tuin, staat een plattegrond en andere informatie. In het café is een vlinder-zoekkaart te koop. Daar ligt ook het vlinderdagboek waarin bezoekers hun waarnemingen en opmerkingen kunnen schrijven.

Wat vinden vlinders lekker

De vlindertuin bestaat uit verschillende borders. Zo is er een verhoogde kalkborder waar veel kruiden staan zoals tijm, munt, salie, bonenkruid, marjolein en bieslook. De sterke geur trekt vlinders aan. Het muntvlindertje is er één van. Deze zie je in veel parken en tuinen. 
In het midden van de tuin ligt een zonneborder met daarop een grote Rododendron. Deze en de IJzerharde Beemdkroon en Damastbloem zijn hele goede vlinderplanten. Verder staan er nog meer wilde planten waaronder de Rode Zonnehoed. 

Veel insecten profiteren van het onderhoud en de gekozen beplanting. Eerst en vooral de vlinders, maar ook andere bloembezoekers zoals bijen, hommels en zweefvliegen. Zij maken een onmisbaar onderdeel van de tuin uit. Zonder al die insecten en andere dieren is de tuin niet compleet en ontstaat er geen natuurlijk evenwicht. 

Kwakers en libellen

Achter de rododendron ligt de vijver en het moeras. In de vijver leven libellen maar ook verschillende soorten kikkers. We zijn afgelopen jaar begonnen met een nieuwe vijver aan te leggen, de oude vijver was doorlopen lek. In de nieuwe vijver komen waterplanten zoals zegges, wateraardbeien en waterdrieblad. De vijver en het moeras trekken waterjuffers en libellen aan. Een tuin vol leven dus, waar het voortdurend kwaakt, flitst en fladdert, zoemt en gonst.

Onderkomen voor bijen en opslag compost 

Het achterste deel van de Vlindertuin is voor de opslag van compost. Een bosborder met houtwallen geeft schaduw. Dat is waar we onze eigen compost maken. Ook willen we dit jaar een bijenhotel bouwen en komen er nestkastjes. Zo kunnen de Scharrelkids, ook onderdeel van IVN Norg, beleven wat de natuur hen allemaal biedt. Leren en actief deelnemen gaan hier hand in hand.

Vrijwilligers

In de IVN Norg Vlindertuin werken een achttal vrijwilligers. Wij zijn elke vrijdagmiddag een uurtje of drie enthousiast bezig. Tijdens de noeste arbeid genieten we van de bloemenpracht, geurende kruiden, bijen en vogels en fladderen er verschillende soorten vlinders om ons heen. In de pauze drinken wij samen een drankje op het terras van café Zwaneveld. Om de beurt brengt een van ons wat lekkers mee. 

Wij – de vrijwilligers van de Vlindertuin – zoeken enthousiaste mensen die met ons in deze Vlindertuin willen werken. Groene vingers is geen pré maar als je goed kunt ruiken, humor en met een warm hart voor de natuur hebt, dan ben je van harte welkom!

Vragen, meehelpen, contact, mbt Vlindertuin mail: ivn.rodennorg@gmail.com

Vanaf maart zijn wij elke vrijdagmiddag in de Vlindertuin.

De Vrijwilligers van de Vlindertuin IVN Norg