Januari 2023

De kleine wintervlinder

Vlinders in de winter? Ja, dat kan. De wintervlinder is helemaal aangepast aan koude omstandigheden. Met een lichaamstemperatuur van 5 graden is hij in staat om actief te zijn in onze winters. In volwassen vorm hoeft hij ook niet op zoek naar eten, want als rups zorgt hij ervoor om voldoende reserve op te bouwen.

De kleine wintervlinder vliegt van half oktober tot half december, in zachte winters soms wel tot in januari. En dus ook dit jaar. Iedereen heeft wel eens een kleine wintervlinder gezien. Ze vliegen tijdens een mooie avond in de koplampen van je auto! Dit zijn altijd de mannetjes; het vrouwtje kan niet vliegen, want ze heeft  geen vleugels.

Voor de nachtvlinderatlas van Drenthe tellen we deze vlinders in onze omgeving. Tijdens een avondje smeren/stropen eind november bij de heuvel van de gas locatie in Langelo vloog een ontelbare hoeveelheid kleine wintervlinders! Wat op viel was dat ze vooral om en op vrijstaande bomen zaten; sommige vlinders waren al druk met paren! Een geweldige belevenis!

In ons land komt ook de grote wintervlinder voor, maar de kleine zie je het meest in onze bosrijke provincie.

Ga eens op pad met een zaklamp tijdens een mooie avond en je zult ze zeker vinden op boomstammen, waar het mannetje wacht tot er een vrouwtje om hoog kruipt om te paren. Na de paring klimmen de vrouwtjes omhoog en leggen ze hun eitjes in spleten boven in de boom, daarna sterven ze.

Ipie Pater

Foto boven van Minco van der Veen