Landschap

Natuurwerkochtend Park Stakenkamp 18 november 2023

Oldenzaal-Losser e.o. 20 november 2023

Voor geen gat te vangen

 

Keiharde grond. Loeizwaar. Het was me wat op de Burendag in Park Stakenkamp in september. Uiteindelijk wisten we toen toch nog 20 informatiebordjes bij diverse bomen, in kaart gebracht door Dick van der Meer en Dirk Veldman, te plaatsen. Het tweede deel moest anders en dat ging ook anders. Dankzij de inspanningen van Felix en Toon was er de niet geringe hulp van een paalboormachine. Zo werd het boren van de gaten een stuk eenvoudiger, hoewel ook nu de boomwortels flink weerstand boden. Iets verderop opnieuw proberen was nogal eens noodzakelijk. Maar, hoe was dat spreekwoord ook alweer? Juist ja.

Een andere bezigheid vandaag was het ophangen van een twintigtal nestkastjes voor de vogels. Ophangen en Stakenkamp. Ooit was Stakenkamp een berechtingsplaats. Als afschrikwekkend voorbeeld werden de lijken van de misdadigers op staken op het galgenveld opgehangen. Vandaar voor dit (waarschijnlijk oudste) galgenveld van Oldenzaal de naam Stakenkamp. Dan kun je maar beter nestkastjes ophangen.

Dankzij de zeer deskundige en evenzeer gewaardeerde hulp van Wim Wijering en Hennie Lage Venterink kwam ook dit project tot een goed einde.

De wilgenknotploeg ontmantelde en ontpruikte in rap tempo de wilgen. De vrijgekomen staken gaan geen misdadigers dragen. Integendeel ze gaan een nieuw leven leiden. Ze worden door kinderen tot een mooie wilgenboog geweven. De koffie vooraf, tussendoor en na afloop, aangevuld met wat lekkers, smaakte weer voortreffelijk, waarvoor hartelijk dank. En zoals mijn kleindochter van net zes laatst schreef: dat wazet.

Wilbert Kallenberg

Meer foto’s

Ontdek meer over

Deel deze pagina