Landschap

Natuurwerkochtend Jan Oldekamp 30 december 2023

Oldenzaal-Losser e.o. 2 januari 2024

Wij ook 

Een van de reacties op onze Natuurwerkochtend van 9 december in het Hulsbeek was: “Jullie snoeien, wij poten”. Was het een reactie op deze reactie dat Jan Oldekamp toen ik hem vroeg wat we op de Natuurwerkochtend van 30 december zouden gaan doen, als eerste noemde: “We gaan bosplantsoen planten.”. Is dit toeval of op je wenken bedienen? Wij dus ook aan het poten.

Die pootjes stonden wel flink in de modder. Gelukkig hield Pluvius zich deze morgen in en gaf zelfs flink wat ruimte aan Helius. De stemming was dan ook zonnig te noemen en het bosplantsoen werd vaardig en deskundig geplant.

Het wilgen knotten is volgens sommigen (velen?) de oervorm van het landschapsbeheer. Dat gaat dan van Chaos (de oergod van de Grieken) naar Gaia (godin van natuur en moedertje aarde). Met moederlijke bezieling werden de chaotische krullenbollen van wilgentakken gedecimeerd.

Jan had bij de heuvel met daarbinnen de vleermuizenkelder flink gesnoeid. Kerst net achter de rug, werd de  vurige blik al naar Pasen gewend. De bouwmeesters lieten hun kwaliteit om een fraaie paasbult te creëren ten volle tot hun recht komen. Ter afsluiting van de arbeid gingen we de spelonken van de vleermuizenkelder in. Salamanders hadden hun winterverblijf in het water gevonden, terwijl een vleermuis zich een geschikte plek in een richel had toegeëigend.

Dat een zo grote groep de aantrekkingskracht van deze Natuurwerkochtend voelde, kwam niet in de laatste plaats door de hartelijke en royale ontvangst die Agnes en Jan ons altijd bieden. Het was weer heerlijk toeven op de flanken van de Tankenberg en in de knusse en gezellige herberg, waar in tegenstelling tot bij het Kerstverhaal voor ons wel plaats was.

Wilbert Kallenberg

Meer foto’s

Ontdek meer over

Deel deze pagina