Landschap

Natuurwerkochtend Groote Veld 14 okt 2023

Oldenzaal-Losser e.o. 15 oktober 2023

Bezetting Oer A12

Vanaf het Educatief Centrum De Höfte liep in de prehistorie een hele strook van grafheuvels en urnenvelden richting Het Hulsbeek. Hiervan is nog een grafheuvel in de wijk De Thij over en een aantal grafheuvels in het Groote Veld. Langs deze grafheuvels liep ongetwijfeld een belangrijke weg. De Zandhorstweg in De Thij is nog een deel van het hele traject. We zouden het een Oer A12 kunnen noemen.

Al geruime tijd vindt er op deze Oer A12 bij de grafheuvels van het Groote Veld een bezetting plaats. Amerikaanse Vogelkers heeft er zich neergezet en terdege ook: met wortel en al hebben ze zicht daar vastgeplakt. Ze zijn er met grote aantallen neergestreken. Dan wel weer met een andere insteek dan op die A12 in het westen van het land. Deze bezetters tasten juist de biodiversiteit aan.

Een vastberaden groep vrijwilligers gaat iedere keer weer de strijd met hen aan. Niet met een waterkanon, want water stellen deze Amerikaanse-Vogelkers-bezetters juist op prijs. Nee, dit gebeurt met handmatig verwijderen, zo nodig geholpen met een schop onder hun . . .

En wat gebeurt er daarna: inderdaad, afvoeren naar een geëigende plek.

Overigens heeft het werk van het team van Remi Nieuwenhuis en dat van de Natuurwerkochtenden al prachtig resultaat opgeleverd. De biodiversiteit gaat met sprongen vooruit, zowel in de kruidenlaag als bij de struikjes en boompjes. Tegelijkertijd is de zichtbaarheid van de grafheuvels enorm verbeterd.

En gezellig was het wederom. Zeker ook omdat Mariska ons trakteerde vanwege haar verjaardag onlangs. We hebben haar natuurlijk luidkeels toegezongen. Diegenen uit onze groep die dat luidkeels even niet kunnen beamen, wensen wij voorspoedig beterschap.

Behalve de traktatie van Mariska was er de heerlijke koffie tussendoor en de soep na afloop als altijd op voortreffelijke wijze verzorgd door Remi Nieuwenhuis. We kijken dan ook terug op een nuttige, gezellige en zonnige natuurwerkochtend op deze oeroude grond.

 

Wilbert Kallenberg

 

Meer foto’s

Ontdek meer over

Deel deze pagina