Oirschot
Paddenstoelen
Op
dinsdag04okt202220:00

Lezing: Paddenstoelen, bloemen van de herfst VOL!

Paddenstoelen zijn interessant, vertederend, smakelijk, mysterieus, maar ook smerig en zelfs giftig soms …  Rondom schimmels en paddenstoelen bestaan veel verhalen. Heksen, duivels, Judas, elfjes en kabouters, allemaal worden ze met paddenstoelen in verband gebracht !

Schimmels zijn heel bijzondere levende wezens. Geen planten, geen dieren. “Vlees noch vis”. Ze spelen een heel belangrijke rol in de natuur. Een groot aantal vervult de rol als “vuilnisman”. Maar onder de schimmels zijn ook meedogenloze parasieten, terwijl andere soorten hun leven juist leiden in een intens vriendschappelijke samenwerking met wederzijds voordeel.

Van schimmels zelf zien we vaak niet zoveel. Die zitten als draden in de grond, in het strooisel of in hout. Het zichtbare deel wordt gevormd door de paddenstoelen. Dat zijn de vruchtlichamen die zorgen voor de voortplanting. Het meest bekend zijn de “echte” paddenstoelen, met steel en hoed. Veel vruchtlichamen van schimmels zien er echter heel anders uit. Ze vormen een heel vormenrijke groep, variëren sterk van grootte (van enkele millimeters tot 40 à 50 centimeter) en zijn er in alle kleuren : rood, groen, zwart, bruin, paars, geel. Veel soorten paddenstoelen ontstaan in de herfst. Ze worden daarom ook wel “de bloemen van de herfst” genoemd.

Wilt u graag meer weten over schimmels en paddenstoelen? Meld u dan aan en kom naar de IVN lezing “Paddenstoelen, bloemen van de herfst” door Rini Kerstens. De lezing vindt plaats op dinsdagavond 4 oktober in Museum de Vier Quartieren in Oirschot. De lezing begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en iedereen is welkom.

AANMELDEN

Algemene informatie

dinsdag 4 oktober 2022 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Museum De Vier Quartieren
Sint Odulphusstraat 11
5688 AB Oirschot
Nederland
Google Maps image