Noordoostpolder e.o.
IVN
vrijdag14okt2022

Duistere zaakjes bij de Belgische Barak?

Een verdachte zaak, dat was het zeker. Het was al bijna donker rond de Belgische barak, toen een duistere figuur uit zijn auto stapte en begon rond te scharrelen om het gebouw. Hij had grote schermen bij zich, felle lampen en potjes met verdachte middeltjes. Toch zag hij er niet agressief uit. Vreemd genoeg smeerde hij een aantal bomen in met een kleverig goedje.

Nu kwamen er ook anderen bij, jong en oud, man en vrouw. Ze gingen even de barak in en vervolgens weer naar buiten en deden het licht binnen uit, maar de felle lampen buiten juist aan. Met kleine lampjes liepen ze rondjes om het gebouw en bleven dan weer langdurig bij een boom staan, turend naar de schors, omhoog en weer omlaag en rondom de boom. Alsof ze naar goud zochten. Ze leken in ieder geval erg fanatiek.

Het kwam allemaal wat vreemd over, maar wees gerust: wij waren het maar, een groepje IVN’ers dat enthousiast rondscharrelde in het duister, op zoek naar nachtvlinders. Een spannend experiment. Want hoe lok je nachtvlinders? Met een felle lamp of juist in het donker? Zouden we er überhaupt eentje vinden?

Feit is dat, naast enkele nachtvlinders, ook de hooiwagens en de keldermotten werden aangetrokken door de zoete mengsels. Maar er was meer opmerkelijks. Wat doen slakken bijvoorbeeld drie meter hoog in een boom? Wat hebben die beestjes daar te zoeken? Zijn ze simpelweg verdwaald - ze hebben tenslotte geen tomtom - of zoeken ze doelbewust de hoogte op? Een ruwe stam van een kastanje lijkt geen ideale plek voor een slak.

Het laatste woord is er binnen IVN Noordoostpolder nog niet over gezegd. De interesse is gewekt, dit smeekt om een vervolg, vroeg of laat. U hoort nog van ons.