De Rotterdamse Hoek, een klein rustig gebied langs de dijk.

De Rotterdamse Hoek is een klein maar heel fijn natuurgebiedje langs de dijk tussen Urk en Lemmer ten hoogte van het dorpje Creil. Wat onwijs fijn is in het gebied is de rust je hoort geen tot weinig verkeer en je loopt bijna nooit achter mensen aan.

De naam is afkomstig uit het verleden. Na de bombardementen in 1940 op Rotterdam is er puin met binnenvaartschepen naar deze knik in de dijk vervoerd. Het puin werd gebruikt om de dijken in de polder te versterken. Ook is het puin gebruikt voor de aanleg van toegangswegen naar onder andere Urk.

Door het natuurgebied van 62 hectare loopt een kort wandelpad met een begin en eindpunt. Aan het einde op de dijk staat een vuurtoren met een bankje om even stil te staan bij het weidse uitzicht over het IJsselmeer. De 7,5 meter hoge vierkante bakstenen toren is gebouwd in 1950 om de hoek in de dijk te markeren voor de scheepvaarders. Langs de dijk is een klein bos te vinden wat is aangeplant rond 1956. Centraal gelegen in het bos is een 1,3 hectare waterplas die voornamelijk gevoed wordt door de kweldruk uit het IJsselmeer. Het bos bestaat hoofdzakelijk uit zwarte els, schietwilg, iep en de zomereik. Door een minimaal beheer liggen er enkele dode bomen en ziet het er uit als een klein stukje oerbos in de polder. Het bos wordt druk bewoond door vele verschillende vogels. De grote bonte specht, boomkruiper, mezen, vinken en de tuinfluiter broeden hier In 2013 is de Rotterdamse hoek uitgebreid met 48 hectare nieuwe natuur. In dit stuk is er ruimte gecreëerd voor weide vogels, watervogels en rietvogels. Er zijn plassen uitgegraven en kruidenrijke plasdras landen aangelegd die het hele jaar door vol vogels zitten. In de zomer maanden zijn er vele vlinders en libellen te vinden. Buiten de 62 hectare is er een samenwerking met de buurman die zijn beheer aanpast op het tempo van de natuur. Deze variatie aan biotopen maakt dat ik hier heerlijk wandel. De rust die er heerst, de vele ruimte om je heen, veel vogels, libellen en vlinders en met wat geluk ook reetjes.