Vleermuis huis Vleermuizen

Verslag presentatie over Vleermuizen op IKC ‘De Vaart’.

Nieuwkoop 31 januari 2023

Op 26 januari 2023 mocht ik voor de basisschool leerlingen van groep 7 en 8 een presentatie geven over Vleermuizen. De aanleiding hiervoor was dat een vrijwilliger van het IVN 2 vleermuizenkasten gemaakt had en er bovendien langs IKC ‘De Vaart’ en vleermuizenroute is. Bij de bouw van het IKC is hiermee al rekening gehouden, er zijn bijvoorbeeld speciale, lage lantaarnpalen geplaatst, die niet verstorend zijn voor de vleermuizen.

De leerkrachten vonden het leuk dat de kinderen iets over de natuur zouden leren en hadden ze daarom opdracht gegeven om aantekeningen te maken en er vervolgens een verslag, gedicht of moodboard van te maken.

Totaal zijn er bijna 150 leerlingen in groep 7/8, die in 2 aparte groepen naar mijn verhaal kwamen luisteren. Ze leerden welke soorten in ons deel van het land voorkomen en hoe ze leven. Via het smartboard zagen ze een aantal filmpjes, onder meer een film van kinderen die met bad detectors op zoek gingen naar vleermuizen, in de schemering van een warme zomeravond.

De vleermuizenkasten vonden ze ook mooi om te zien. Door al deze informatie begrepen de kinderen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat er voldoende schuilplaatsen voor vleermuizen beschikbaar blijven. Ook werd duidelijk dat vleermuizen nuttige dieren zijn die ervoor zorgen dat we geen overlast krijgen van muggen. Zowel de leerkrachten als de leerlingen vonden het een interessante presentatie en ik vond het zelf erg leuk om te doen.

Binnenkort gaat de gemeente de vleermuizenkasten met een hoogwerker ophangen aan 2 bomen in de buurt van IKC ’De Vaart’, zodat er voor deze beschermde diersoort een goede schuilplaats te vinden is.

 

Yvonne Vellekoop

Ontdek meer over

Deel deze pagina