Mariapeel weer nat, goed voor hoogveenherstel

In de Mariapeel is gedurende meer dan 100 jaar veen afgegraven en tot turf gemaakt. Hierdoor is, er 4 tot 6 meter hoog, veen weg gegraven en het veen is in rook opgegaan.

In de Mariapeel wordt getracht om het hoogveen weer tot groei te brengen. Grote delen van het gebied hebben in Natura 2000 taal de doelstelling herstellend hoogveen. Dit betekent dat het beheer gericht moet zijn op het opgang brengen van hoogveenvorming. De eerste voorwaarde hiervoor is dat het gebied stabiel nat wordt, zodat veenmos kan gaan groeien.

De afgelopen drie, vier jaar is dit niet zo voorspoedig verlopen ondanks dat er echte grote ingrepen hebben plaatsgevonden in het gebied om de juiste voorwaarden te scheppen. Helaas liet de natuur het gebied een tijdje in de steek omdat het weinig regende en het erg warm was. Dit resulteerde in een droog gebied omdat het gebied alleen nat mag worden door regenwater. Ander water, grondwater of Maaswater dat door de Helenavaart, die langs het gebied ligt, kan niet omdat dit mineralen bevat en andere voedingsstoffen. Dit water zou het gebied verrijken en de vegetatie zou een heel andere richting in gaan dan hoogveenherstel.

Ook is het gebied gedeeltelijk door brand verloren gegaan. Hierdoor is een gedeelte van het veen dat nog overgebleven was, ook nog opgebrand.

Waarom zou je hoogveen moeten herstellen en behouden? Nog maar 2000 jaar geleden lag 30 tot 50% van Nederland onder het veen, laagveen of hoogveen. De mens heeft Nederland omgevormd en bijna alle veengronden omgezet in landbouwgrond of het zelfs vol gebouwd met gebouwen (dorpen en steden). In heel Nederland is maar een zeer klein percentage van het oppervlak venen overgebleven. Om een klein stukje “oud” Nederland aan iedereen te kunnen laten zien, ook in de toekomst, is het dus nodig dat kleine beetje dat we nog hebben te behouden.

Bij deze excursie gaan we kijken hoe het gebied er nu bij ligt en wat de regen van de afgelopen maanden voor het gebied opgeleverd hebben. Behalve naar het landschap zullen ook naar flora en fauna kijken.

17 maart 2024 - 08:30
Wanneer
zondag 17 maart 2024
08:30 tot 12:00
Waar
IVN Meijel home
Tomveld 2
5768CP Meijel
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Jan Slaats

gids Meijel

Ontdek meer over

Deel deze pagina