Verslag van Polderbendetocht in de herfst, 17 okt. 2021

We starten deze keer bij het hek tegenover camping Waalstrand in Gendt. Iedereen kan het gemakkelijk vinden, dus kunnen we op tijd van start gaan. We vertellen dat we het vandaag over de herfst gaan hebben. Maar met de vraag: Wat is dat eigenlijk herfst?
Nou dat weten ze wel: in het kort een seizoen voor de winter, wanneer alle blaadjes vallen en de bomen kaal worden. Eerst krijgen de blaadjes allerlei mooie kleuren. Het wordt kouder en er komt wind en regen. En het wordt eerder donker.

Dan vertelt Rick, onze juniorgids hoe het komt dat blaadjes allerlei kleuren krijgen en dan vallen. Dat de boom dit doet, door de sap stroom terug te trekken uit de blaadjes om het sap in de boomstam en de wortels te houden, zodat hij de winter kan overleven.
Henny heeft allerlei gekleurde blaadjes meegenomen, de kinderen mogen die op volgorde leggen van groen naar donkerrood en bruin. Dan heeft ze een takje waar knoppen aan zitten en vraagt waar dat takje hoort, vooraan de rij of achter. De meeste kinderen denken voor, want eerst zijn er knoppen en dan blaadjes. En Henny zegt dat ze hem achteraan wil leggen en dat we het allemaal goed hebben. Hoe kan dat? Als de blaadjes van de bomen gevallen zijn, zitten er al meteen knopjes aan. Hoe kunnen we het zo neerleggen dat je kunt zien dat de knoppen aan het begin en aan het einde horen. Dat duurt even…..maar uiteindelijk zegt Melvin dat we ze dan rond moet neerleggen in een kring. Dat doen we en Henny zegt dat we nu een kringloop gemaakt hebben, zoals b.v. ook in de kringloopwinkel dingen een nieuw leven krijgen. Zo is het in de natuur ook.

Bekijk de foto's en lees verder: Verslag Polderbende herfst 2021