Biodiversiteit

Verslag natuurexcursie in de Klompenwaard 14 oktober 2023

Rijnwaal 16 oktober 2023

Op een aanvankelijk regenachtige dag hebben we een bezoek gebracht aan de Klompenwaard in Doornenburg voor een natuurexcursie. Dit natuurgebied aan de oevers van de rivier de Waal en het Pannerdens Kanaal staat ​​bekend om zijn diverse flora en fauna, en wij waren enthousiast om deze natuurlijke schat te verkennen.

Bij aankomst werden we, na een fikse regenbui, begroet door een stralende zon die door de bomen gluurde. We begonnen onze wandeling en werden al snel omringd door een overvloed aan planten en bloemen, zowel uitgebloeid als nog bloeiend, en uiteraard veel zaden en bessen. We kwamen ook zeldzame soorten tegen zoals Polei en Klein Vlooienkruid. Verder kwamen we slechts weinig paddenstoelen tegen in dit gebied, op een klein mestzwammetje na.

Watervogels waren er uiteraard en verder hebben we een torenvalkje van dichtbij kunnen bewonderen. Putters, graspiepers, roodborsttapuiten waren ook van de partij.

Onderweg hebben we de grote grazers, de Konik paarden en Rode Geuzen, kunnen bewonderen. De Konik paarden, met hun wilde uitstraling en robuust uiterlijk, zijn een essentieel onderdeel van het natuurbeheer in de Klompenwaard. Ze helpen bij het beheren van de vegetatie en het behouden van een gevarieerde en gezonde habitat. De Rode Geuzen, een gefokt runderras met als voorouders het Nederlandse Brandrode rund en het Franse Salers, waren een bijzondere ontdekking. Met hun imposante hoorns en karakteristieke uiterlijk zijn ze een waardevolle aanvulling op de biodiversiteit van de Klompenwaard.

Aan het einde van de excursie werden we getrakteerd op een prachtige regenboog. De kleuren van de regenboog contrasteerden prachtig met de groene omgeving en zorgen voor een betoverend moment dat we niet snel zullen vergeten.

De natuurexcursie in de Klompenwaard was een enorme ervaring, waarbij we de kans kregen om de rijke diversiteit van dit natuurgebied te bewonderen. De overvloed aan planten, vergezichten en de regenboog completeerden deze dag tot een betekenisvolle ervaring voor natuurliefhebbers. De Klompenwaard is duidelijk een schat die gekoesterd en beschermd moet worden, en we hopen in de toekomst nog meer van zijn schoonheid te kunnen verkennen.

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina