Verslag Polderbendetocht 23 april 2023 in de Klompenwaard

Rijnwaal 26 april 2023

Vandaag starten we bij het hek van de Klompenwaard met zowel de oudste als de jongste kinderen. Jeanine, gids bij Lingewaard Natuurlijk loopt ook mee vandaag.

Onze tocht staat in het teken van de lente.

Om goed te leren kijken laat Henny vijf verschillende bladeren zien. Bram noemt de namen. We hebben brandnetel, weegbree, gewone berenklauw, hondsdraf en Jakobskruiskruid. De laatste plant is giftig voor paarden, de merries leren hun veulens er niet van te eten.

Nu mogen ze zelf nog vijf andere bladeren zoeken. Dat is niet moeilijk. In een mum van tijd vinden ze er veel meer dan vijf o.a de gulden roede die overal uit de grond schiet. Over een tijdje zie je haar goudgele pracht. Bram noemt ook hiervan alle namen. De kinderen moeten proberen twee plantennamen te onthouden en dat lukt heel aardig.

Na het oefenen met de ogen zijn nu de oren aan de beurt. We staan in een kring met het gezicht naar de buitenkant. We luisteren met onze ogen dicht naar de verschillende vogelgeluiden. Als je een vogel hoort zingen, wijs je met je hand in de richting waar het geluid vandaan komt. Wat wordt er mooi stil geluisterd naar de muziek van de natuur. De tjiftjaf hoor je overal bovenuit en ook de merel, de kneu, de graspieper en de fitis met zijn bijzondere lied. Ook de fazant laat nog even zijn schorre stem horen.

Lees verder en bekijk alle foto’s:  Verslag polderbende Klompenwaard april 2023

Dofpaarse wolschijfjes: een schimmel behorend tot de familie Niaceae. Hij leeft saprotroof (eet dood materiaal) op takjes van loofbomen en dode stengels van kruidachtige planten. Hij komt voor in loof- en gemengde bossen.

Deel deze pagina