Werkgroep Heemtuin

De heemtuin is ontworpen door Jick Brandes en aangelegd in 1982. De tuin was oorspronkelijk 3500 m2 groot. Langs de rand van dit rechthoekige terrein bevindt zich een bosstrook met stinzenflora. Op een groot deel van het middenstuk is een bloemenweide aangelegd op vochtig zand. Verder vindt men er een akker met akkerbegeleidende flora en een kruiden­tuin, voedselarm veen, een vijver en een zanddijk met keermuur. In juni bloeien er enige duizenden rietorchissen. Er zijn takkenhopen opgebouwd voor vogels en kleine zoogdieren. Voor vogels zijn er ook nestkastjes opgehangen.
In 1999 is de heemtuin uitgebreid tot zo’n 1 ha oppervlak. In dit nieuwe gedeelte bevinden zich een hoogstamboomgaard met bijenkasten, een legakker, een houtkade, helofytenfilter, een plas, een dijk (grondwal) met inheems bomen en struiken en een griend. De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers van het IVN. Een aannemer voert de grotere onderhoudswerkzaamheden uit.

Heemtuinnieuws januari 2019

Faciliteiten voor bezoekers:

Bij een aantal planten staan naambordjes. Er vinden regelmatig rondleidingen plaats. Van april t/m september iedere vrijdag­avond tussen 19 en 21 uur tijdens onderhoudswerkzaamheden in de tuin. Van oktober t/m maart iedere 3e zaterdag van de maand tussen 9 tot 12 uur tijdens onderhouds­werkzaamheden in de tuin. Groepsrondleidingen zijn ook mogelijk na telefonische afspraak. In de bezoekers­ruimte kan gezorgd worden voor koffie, thee e.d.

Maatschappelijke Stage

IVN-heemtuin locatie: Kennedylaan 33a, Nieuwkoop Openingstijden: De tuin is altijd toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ligging en bereikbaar­heid: Openbaar vervoer: vanaf NS-station Woerden, Alphen a/d Rijn of Leiden met de bus naar Nieuwkoop. Vanaf halte Kennedylaan, 200 meter lopen.
Toegang: Gratis. Honden zijn niet toegestaan.

Contactpersoon: P. Pieterse,  0172 57 69 15.