IVN Natuur- en Milieugroep Vught
Vogels
zondag23jan2022

Camera in de Petrus om Slechtvalken te observeren

Het is zover: we hebben een webcam in de kast! Op https://vught.peregrines.nl vind je de beelden. Bovenin zijn het refresh-beelden, stilstaande beelden die zich iedere 7 seconden vernieuwen en onderin een livestream. Je kunt er ook komen via deze link: http://www.werkgroeproofvogels.nl/index.php/roofvogels/live-beelden-slechtvalken. De camera is begin januari geplaatst. De kast is toen meteen schoongemaakt en de wanden zijn wit gemaakt; dat geeft betere beelden. 

Man en vrouw Slechtvalk komen regelmatig in de kast, zowel alleen als samen. Meteen de eerste dag dat de camera werkte, konden we de ring van het vrouwtje aflezen: A:N, witte letters op een zwarte ring. Zij is geringd op 3 mei 2019 in Mol, Belgie. Ze is in de afgelopen jaren gezien in Tilburg, Den Bosch en Liempde, maar heeft zich vorig jaar dus in DePetrus gevestigd. 

Sinds het vorige broedseizoen zijn beide valken steeds in de buurt van de kast gebleven en we hopen dat ze binnenkort weer volop gaan baltsen en paren. Ze vliegen dan regelmatig samen rond de toren, je kunt prooioverdrachten zien van de man naar de vrouw en ze zullen veel te horen zijn. Paren doen ze over het algemeen op een van de ornamenten of torentjes van DePetrus. En dit seizoen zullen we mee kunnen kijken met alles wat er in de kast gebeurt. 

Dank zij de camera zagen we dat er grind bijgevuld moest worden in de kast. Dat is gelukkig snel gebeurd. Wij zijn dus klaar voor dit broedseizoen; het is nu aan de valken!