Werkgroep Knotploeg

De Knotploeg is er voor iedereen die houdt van lekker actief bezig zijn en tegelijkertijd iets wil bijdragen aan het Brabantse cultuurlandschap. Zes keer per jaar gaan we een zaterdagochtend op pad om wilgen te knotten. Natuurlijk onder het genot van een lekker bakje koffie, peperkoek en een warme kop snert na afloop! De knotwilgen zijn meestal van boeren, particulieren of Brabants Landschap. Het is een leuke manier om het landschap van Vught, Helvoirt en Cromvoirt beter te leren kennen, en mensen te ontmoeten die ook van aanpakken houden!
Knotwilgen waren vroeger een belangrijke bron van stookhout voor boeren. Inmiddels sieren ze de omgeving en zijn ze een bron van biodiversiteit: voor insecten, vogels, en er groeien vaak zelfs planten in de kroon van de wilg. Oude knotwilgen moeten worden onderhouden, omdat ze anders topzwaar worden, scheuren en daardoor doodgaan. Naast wilgen knotten, verzorgt de Knotploeg ook houtwallen en staat open voor ander natuuronderhoud. We gebruiken alleen handgereedschap.

Deelname is gratis en laagdrempelig: je kan gewoon komen wanneer het je uitkomt. Aan het begin van het knotseizoen (dat loopt van december tot en met maart) sturen we data rond van de zes zaterdagen dat er gewerkt gaat worden. Aanmelden kan in de week van tevoren via de mail.

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van de Knotploeg? Meld je aan bij coördinator Jeroen van der Plas via jvdplas@live.nl. En knot gezellig mee komend seizoen!