Zeg het met ………… Ja met wat ???

 

Bij een herfstwandeling op de Brunssummerheide kun je genieten van allerlei soorten paddestoelen. Ook tijdens onze excursie-wandeling naar de Feldbissbreuk hebben we er veel gezien.  Een van de meest bekende paddenstoelen die we veel zagen was de vliegenzwam.

De vliegenzwam is een soort die vooral op zandgrond voorkomt in de nabijheid van bomen en te zien is van juli tot en met de late herfst, met een hoogtepunt rond eind augustus. Een mogelijke verklaring voor de naam vliegenzwam is dat het rode vlies op de hoed de stof muscarine bevat, waarvan een vliegendodend middel zou kunnen worden gemaakt.

 

Tijdens het van nabij bekijken en fotograferen van een vliegenzwam zagen we in de nabijheid ook deze geleiachtige substantie die we nog niet eerder hadden gezien. Is het een slijmzwam en zo niet, wat dan? Nieuwsgierig als we zijn hebben we het uitgezocht.

Het is geen slijmzwam maar sterrenschot ook wel heksensnot genoemd. Vroeger wist men niet waar deze geleiachtige substantie vandaan kwam. Sommigen dachten dat het een residu was van een vallende ster, vandaar de naam sterrenschot. Anderen spraken over heksensnot omdat men dacht dat een verkouden, overvliegende heks de witte massa had achtergelaten.

 

In werkelijkheid is sterrenschot braaksel van vogels of vos. Die dieren hebben dan vrouwelijke kikkers of padden gegeten. In de buik van die amfibieën zaten eitjes die omkapseld waren met gelei. In de buik van die kikkers en padden was dit gelei compact, maar in de buik van de roofdieren zet dit enorm uit en vervolgens braken ze die grote klompen uit. Soms zie je in dit sterrenschot ook nog zwarte puntjes, dat zijn dan de eitjes.

Deel deze pagina