

Slootjesdag bij het waterpark Lankheet
Op 9 juni organiseerde IVN Haaksbergen een Slootjesdag bij het waterpark Lankheet, met medewerking van de Landelijk IVN die zorgde voor materiaal om uit te delen : zoekkaarten en boekjes en kikker-knutselplaten.
■ tekst : Hermien Lankheet
foto’s : Riki Munzebrock
Het was mooi weer en er kwamen veel kinderen en ouders.
Het was heel leuk om te zien hoe enthousiast iedereen bezig was met schepnetvissen.
Sommige kinderen gingen met blotevoeten in het water. En anderen waagden zich met laarzen aan in het water om beter tussen de waterplanten te kunnen vissen. Want daar kon je meer beestjes vangen.
Toen er een auto door de voorde (doorwaadbare plaats) reed kwam bij een meisje het water in de laarzen. Ben hield haar even onderste boven om de laarzen weer leeg te gieten!! Dikke pret!
De vangst :
Er werden visjes gevangen in het diepere gedeelte : visjes met vlekjes en snorhaartjes : Bermpjes.
Bloedzuigers lange en dunne en ook korte dikke. Dat was wel even griezelen voor enkelen.
Maar na hen te verzekeren dat ze geen kwaad kunnen liep iedereen weer vrolijk verder door het water.
Er vlogen libelles boven het water. Er werden ook libellelarven van de waterjufferlibelle gevangen . Hij at een kikkervisje op.
Kikkervisjes: dikkopjes met staart, sommige met achterpootjes en een enkel kikkertje met voorpootjes maar nog wel een klein staartje.
Even uitgelegd , dat kikkers, als ze volwassen zijn graag even ergens op uitrusten , een steen of op een blad van een waterplant. Dat is om te kunnen ademhalen. Want dan zijn ze geen visje meer met kieuwen.
Toch waren er minder kikkervisjes dan andere jaren. Alles was veel vroeger dit jaar. De kikkerdril was ook veel vroeger in de sloten . Bij onze tent, plonsden grote kikkers van de kant in de sloot, zodra je dichterbij kwam.
De kinderen zagen in een aquarium dat het ene diertje het andere diertje opeet!
“Zielig. Gauw haal hem eruit werd er geroepen!”
De larve van de geel gerande waterkever at een kikkervisje op. Deze larve wordt ook wel watertijger genoemd omdat hij zo roofzuchtig is.
Ook waren er waterschorpioenen klein en heel groot met grote grijptangen! En deze waterschorpioenen hebben een snorkelbuis om adem te halen.
Schrijvertjes die blijven rondjes draaien op het water, om dol van te worden!
Schaatsenrijders met hun grote poten lopen ze op het water!
Er waren Piepkleine torretjes.
Ook watervlooien. Dat zijn die kleine puntjes in het water! Ze worden door veel waterdiertjes gegeten.
Als je de kinderen wijst op de twee roeipoten snappen ze ook waarom de ruggezwemmertjes ook wel bootsmannetjes worden genoemd. De zilverige rug hebben ze ,omdat ze lucht meenemen tussen hun rugharen om onder water te kunnen zwemmen.
Dat rugzwemmertjes ook kunnen bijten merkte ook 1 kind toen deze het beestje uit het schepnet pakte en de hand dicht deed om hem veilig in de waterbak te doen.
De ouders, opa ’s en oma’s hielpen geweldig mee. Sommigen liepen ook met de blote voeten in het water. We hadden zelfs mensen uit Californië , die via de website van onze slootjesdag wisten en zich opgaven via mail.
Op de vraag of het water vies of schoon is antwoordde 1 jongen voor ons vies om te drinken, maar schoon voor de diertjes om in te leven.
Misschien dat er zelfs nog kinderen een keer bij de jeugdgroep mee willen draaien om te kijken of ze er ook bij willen.
De IVN mensen die meehielpen: Ben Hilderink en Riki Munzebrock , zij maakte de foto’s en Hermien Lankheet.
Wij hadden er zelf ook veel plezier in.