Nieuws uit het Grintenbosch

Nieuws uit het Grintenbosch

Haaksbergen 7 oktober 2019

Het is herfst en de kinderen komen, met de klas, voor het kabouterpad naar het Grintenbosch.
Ondanks regenbuien gaan ze graag op pad om de kabouters te zoeken in het bos. Bij elke kabouter kunnen ze een opdracht of spelletje doen.

                                                                             ■ tekst & foto’s: Hermien Lankheet

Diersporen maken in het zand in de beukenlaan. Zelf hebben ze laarsjes aan en maken ze ook sporen in het zand.
Ze mogen de dieren en een meisje (houten figuur) eten geven.

Het ree krijgt gras, de haas wortels en de kikker een spin, de eekhoorn walnoten en sparkegels, het meisje een boterham. Ze hebben zelfs een keer een echte ree in de weide gezien. Een eekhoorn zagen ze, toen we aan het einde nog even napraten hoe ze het vonden. De aandacht was meteen alleen bij de klimmende eekhoorn.

In het bos is veel eten voor de dieren. Noten, eikels, rozenbottels, tamme kastanjes, bramen, sparren- en dennenkegels. Je kan er ook een gooispelletje mee doen. Wie kan het meeste noten in de kist gooien. Met Sparkegels kun je minder goed gooien!

IMG-20191006-WA0016.jpgDoor het warme weer en de regen zijn er nu ook veel paddenstoelen uit de grond gekomen.

Een groepje kinderen begon op een grote paddenstoel te zingen toen ze de rood met witte stippen paddenstoel zagen.

IMG-20191006-WA0015.jpgOp hun knietjes kijken ze met de spiegeltjes onder de paddenstoelhoed. Misschien zit er een klein kaboutertje onder !

Bij het kriebelbeestjes zoeken vonden ze zelfs een pad. Hij was nog niet weggekropen om een winterslaap te houden.

IMG_20191002_095620.jpgBij de kateaker mogen ze bij een vrijwilliger een kruisspin over de hand laten lopen. Ze zien de kruisspin een draadje maken. De spin kan zelfs aan het draadje bungeejumpen. Ze bekijken de knuffelspin en tellen de poten; 8 zijn het er!

Ze gaan op zoek naar een spinnenweb in de struiken en ontdekken een klein spinnetje. Op het mos lopen kleine renspinnetjes. Deze spinnetjes hoeven geen web te maken om een vlieg te vangen. Want zij kunnen heel hard rennen om ze te vangen. Ze voelen dat webdraad een beetje kleeft.

Ze hebben een mooie morgen in het bos gehad en veel beleefd. Bomen omarmt, boomschors getekend. Zachte bosdingen voor in het kabouterbedje gezocht. Er waren veel blaadjes op de grond. Paddenstoelen gezocht tussen de bladeren, op het mos en op boomstammen. En de regen op hun gezicht gevoelt, zoals het in de herfst ook vaak gaat. Heerlijk: Door de plassen stampen! De stinkzwam geroken: Hij ruikt naar kabouterscheetjes.

IMG_20191002_095505.jpgIMG_20191002_095256.jpg

 

Deel deze pagina