
De ene kok is de andere niet (uitgelicht)
Hier een aantal aan een kleurring individueel te herkennen ‘Groninger’ kokmeeuwen. Als je op de ringcode klikt, ga je naar het overzicht van alle bekende waarnemingen van die vogel, met een kaartje waarop de waarnemingen ingetekend staan.
Wit-EFC7 overzomert (broedt?) bij Haderslev (Denemarken), en is ook meermaals ‘op doorreis naar Groningen’ gespot op Nordeney, waar waarschijnlijk de handpennen worden geruid. Deze vogel weet evengoed de weg in Beijum als in het Kurpark van Nordeney, als in Haderslev!
Wit-EEN8 was een ‘doortrekker’ die pendelde van zuid-Noorwegen (in het voorjaar) via Groningen (en Spanje) naar Portugal (in de winter)!
Wit-ZE kreeg in juni 2013 als kuiken een Arnhem-ring op een eilandje in het Tjeukemeer, en is tot maart 2018 op diverse plekken in de stad Groningen gezien: dus toch ongeveer een standvogel.
Wit-LY is in het voorjaar in de stad Groningen te zien (broedt mogelijk in de buurt van de stad), en overwintert in een park in Londen.
Wit-UL is een jonge kokmeeuw (met nog bruin in de veren), in het Noorderplantsoen geringd op 16 november 2012, en daar voor het laatst afgelezen op 22 januari 2013. Misschien heeft hij minder dan een jaar geleefd, maar het is goed mogelijk dat hij een nieuwe winterplek heeft gevonden waar hij (nog) niet is afgelezen.
Ook bij volwassen Groninger geringde vogels komt het trouwens wel eens voor dat ze een winter in Groningen overslaan.
Een van de oudste gekleurringde kokmeeuwen afgelopen afleesweekend was E9CM. Als kuiken geringd op 1 juli 2001 aan de westkust van Finland, kreeg deze vogel in december 2007 een witte kleurring om de rechterpoot. In 2005 en 2018 heeft hij/zij een uitstap gemaakt naar Amsterdam. Komend voorjaar wordt ie twintig jaar!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
De alleroudste gerapporteerde kokmeeuw werd 33 jaar: een in 1980 in Suffolk (Engeland) met aluminium geringde kokmeeuw, geboren in 1979, werd in 2012 dood gevonden in een meeuwenkolonie op Griend (Dutch Birding 36, 2014).
In Natuurbericht op naturetoday.com het verslag van een evenoude kokmeeuw die in 1978 bij Zandvoort met metaal werd geringd als kuiken, en in 2011 levend werd afgelezen in een meeuwenkolonie in Zuid-Holland.
In mei 2001 werd in de meeuwenkolonie op Griend een kokmeeuw gekleurringd die in 1991 in Essex (als jong uit 1990) een metalen ring had gekregen. En laat die vogel net de afgelopen weken na lange tijd afgelezen zijn in een park in Cheshire: bijna 31 jaar oud!
Het klinkt zo logisch, maar toch: je weet alleen waar een vogel zit als je hem ziet, en buiten dat is het raden waar ie zit en wat ie doet.
W-E9CM is bijvoorbeeld in 2005 en 2018 in de winter een periode in Amsterdam gesignaleerd. Maar wie weet komt die daar elke winter wel, zonder afgelezen te worden. En over W-E9CM gesproken: er is eén waarneming uit een meeuwenkolonie in Finland (toen ie als kuiken werd geringd), maar hoe terecht is het dat we ervan uitgaan dat ie daar elke zomer naar terugkeert?
Alles hangt dus af van hoeveel mensen op hoeveel plaatsen ringen aflezen.
Met kleine zenders op de rug kun je in korte tijd veel meer te weten komen. Vandaar dat daarmee ook geëxperimenteerd wordt.
Jan Faber (tekst, graphic, foto W-LU)
Foto W-EEN8: waarneming.nl
Kaartjes: submit.cr-birding.org.