Blog #42

Laatste blog – Het stroomt weer

Edda Kammenga

Wandelend in park Groenestein zie ik een regelmatig gaatjespatroon op een boom. Een horizontaal rijtje gaatjes in de bast van de haagbeuk en daaronder is het nat. Nog meer bomen met grote natte plekken, terwijl het al een poos niet heeft geregend. Wat is er aan de hand?

Het is lente! De sapstroom van de bomen komt weer op gang en de slimme spechten maken er gebruik van door hier en daar wat voedzaam sap af te tappen. Gaatjes pikken in de bast en drinken maar. De sapstroom is zo sterk, dat er zelfs uit de kleine gaatjes een grote hoeveelheid weg kan lekken. Het is een mooi gezicht, een half glimmende boom in de zon.

boom,bomen,bloeden,sapstroom,worteldruk,Edda Kammenga

Ook de hormonen van de vogels stromen weer volop. Ik hoor volop zingen, paartjes achter elkaar aan. Speenkruid, bosanemoon, holwortel, krokus, narcis, het voorjaarsgroen springt uit de grond.

En ook de IVN stroomt weer, kijk naar alle aankondigingen van activiteiten. Heerlijk weer met elkaar naar buiten, de natuur in. We hebben het lang moeten missen.
In de activiteiten-arme Coronaperiode hebben we vanaf augustus 2020 elke twee weken een blog op de website gezet. Mooie en verrassende natuurbelevenissen van onze leden brachten wat leven op de website, als compensatie voor het missen van onze gezamenlijke activiteiten. Maar nu de beperkingen voorbij zijn, stoppen we er weer mee. Dus dit is de laatste blog! We hopen dat jullie ze met plezier en herkenning hebt gelezen.

Hierbij bedank ik Frans, Hiltje, Harry, Anna, Gerard, Denise, Ike, Jan, Bert, Astrid, Paul, Ina, Mirjam en Aranea voor hun bijdragen in de blogserie.

Reageren? ivngroningen.redactiegroeningen@gmail.com


Foto’s: Edda Kammenga