Blog #24

Genieten van insecten en bloemen

Edda Kammenga

Mijn hele leven woon ik al in Groningen, maar nog steeds ontdek ik nieuwe pareltjes in de Stad. Harry Westerhuis heeft me uitgenodigd voor een wandeling in de tuinen van Stadsboerderij De Wiershoeck, waar hij wekelijks een excursie geeft. Dus op een zonnige ochtend ga ik op de fiets naar Beijum.

Harry hangt me een kijker Pentax Papilio om mijn nek. Ik wou zeggen verrekijker, maar het is een dichtbijkijker om insecten van dichtbij heel goed te kunnen bekijken zonder ze te verjagen. Het is warm buiten, de insecten zijn flink actief en het zoemt overal om ons heen.

Een klein insect in een klokjesbloem wordt groot en gedetailleerd door de kijker. Het is een Klokjesbij, die stuifmeel verzamelt. Hoe deze bij aan haar naam is gekomen, ligt erg voor de hand.

Ik zie het stuifmeel aan de onderkant van het achterlijf. De Klokjesbij is een zogenaamde buikschuiver, ze gaat met de buik over het stuifmeel heen, daar verzamelt ze het tussen de haartjes en brengt het vervolgens naar het nest. Een andere buikschuiver is de Tronkenbij (links op de foto), die slaat haar achterlijf fanatiek heen en weer. Het lijkt me hard werken om de hele dag zo bezig te zijn.

Dan zie ik een vlieg (foto rechts), kijk door mijn kijker, en verbaas me over wat ik zie. De ogen groen met zwarte stippen, buitenaards. Het lijf met zwarte banen. Een kunstwerkje op zich. Het is een Weidevlekoog. Harry weet veel van de insecten, niet alleen de naam, maar ook bijzonderheden over het gedrag. Dat maakt het altijd zo leuk om met iemand op pad te gaan die zijn enthousiasme en kennis wil delen.

Een kraamwebspin in het gras.

We zien overal grote en kleine spinnen, het is duidelijk spinnen- en spinnetjestijd. De Kraamwebspin (foto) hangt de eicocon vlak voordat de jongen uit de eitjes komen in het kraamweb en bewaakt dit tot ze uitkomen. Als de kleintjes uit de cocon kruipen, blijven ze tot hun eerste vervelling in dat beschermende spinsel. Een andere grote spin die we zien is de Wolfspin, die maakt geen web maar rent achter prooien aan. Ook bekijken we diverse wantsen, geen enge zoals de Bedwants, maar met namen zoals de Zuringrandwants. Als je bij waarneming.nl zoekt op wants, krijg je meer dan 400 soorten met de mooiste namen.

Ik heb niet de ambitie om alle insecten te determineren en op naam te brengen. Het is voor mij genoeg om de enorme verscheidenheid in uiterlijk en gedrag te bekijken. En met zo’n kijker om de nek gaat dat heel goed. Terug in huis zoek ik wat info over de kijker. Hé, Sipkes in de Poelestraat heeft er net zo één als occasion. De volgende dag ga ik erheen. Ik kan de verleiding niet weerstaan en kom niet met een occasion, maar met een nieuwe kijker thuis. Je hoeft geen kennis van de insecten en hun namen te hebben om te genieten van de kleine schoonheden uit de natuur.
Foto’s: Tronkenbij en Weidevlekoog – Edda Kammenga; Kraamwebspin – © Frans Kromme