paddenstoelen excursie najaar 2023 Paddenstoelen

Verslag publiekswandeling paddenstoelen

Grave 16 november 2023

Op 22 oktober is er een publiekswandeling geweest door de natuurgidsen Els en Hermien (ook René en Inge waren aanwezig).

De opkomst was heel goed met 25 personen incl. een aantal kinderen. Na een spelletje bekeken we eerst de rode kool zwammetjes naast de parkeerplaats. Vóór het Buitenhuis was er toevallig vandaag een vliegenzwam gekomen (die was er een dag eerder nog niet). Er werd door de kinderen goed geluisterd naar de leuke weetjes van Els en Hermien. De ouderen waren verbaasd dat er zoveel te zien was en dat ze eigenlijk altijd veel te snel overal langs lopen. Nu werden ze gewezen op de koraalzwam, die onopvallend tussen het bladstrooisel stond.

In het bos waren hele grote (zwavelzwam) en hele kleine (takruitertje) paddenstoelen te zien. De kinderen keken met een spiegeltje of het een plaatjeszwam (zoals de rode zwavelkopje) betrof of een buisjeszwam (zoals de dennenvoetzwam). Maar sommigen paddenstoelen hebben geen van beiden zoals de berkenzwam en de gele trilzwam.

Bij Russula’s breken de steeltjes als een krijtje en bij melkzwammen komen er kleine melkachtig druppeltjes vrij bij beschadiging. Een doorgesneden duivelsei werd bewonderd, waar binnen 1 dag een grote stinkzwam uitgegroeid zou zijn. We hebben allemaal geroken of die al stonk (wat niet zo was). Iedereen wil graag alle mooie paddenstoelen fotograferen en ook de kinderen waren druk met hun mobieltjes.

Na de wandeling was er in het speelbos appelsap en een koekje/snoepje voor iedereen. Het was een geslaagde wandeling en volgens mij werd het goed gewaardeerd door de aanwezigen.

Inge Bonninga

paddenstoelen excursie oktober 2023

Ontdek meer over

Deel deze pagina