paddenstoelen cursus 2023 Paddenstoelen

Verslag korte paddenstoelen cursus

Grave 16 november 2023

De flora werkgroep heeft in twee lezingen over paddenstoelen gehad. De 16 personen hebben genoten van het enthousiasme van Elma van de Burg.

Ze gaf een kort overzicht, en ze liet de kenmerken van een paar meegebrachte paddenstoelen de kenmerken zien. Zo hebben we het verschil geleerd tussen een elfenbankje en een houtzwam; door een loep gekeken naar het partieel velum van het gewone zwavelkopje, en de ‘stekels’ van een stekelzwam bewonderd.

Er is ook geoefend met determineren van paddenstoelen met behulp van het ‘Basisboek paddenstoelen’. Elma had een aantal bekende en onbekende paddenstoelengidsen had meegenomen, die handig zijn bij het op naam brengen van paddenstoelen. Sommigen paddenstoelen zijn in de hele herfst te zien, maar het hele jaar zijn paddenstoelen te zien. De meeste komen echter in de herfst na een regendag; ze komen dan snel uit de grond en verpieteren na enkele dagen.

Natuurlijk hoort er dan ook een afsluitende excursie bij in het bos Mariëndaal. Die excursie was een groot succes: mooi weer na enkele regenachtige dagen dus veel nieuwe paddenstoelen.

Elma vertelde dat ze vorig jaar (een zeer droog najaar) weinig aardappelbovisten had gezien, maar nu staan ze overal. Op één van die bovisten groeide zelfs de kostgangerboleet, die de bovist ‘leeg zuigt’. Jammer genoeg waren de bovist en de boleten wat ver heen.

Andersom waren er paddenstoelen volgroeid zoals de ‘wollige stekelzwam’, een paar dagen terug was het een groot wit plakkaat en nu was het mooi tussen het haarmos uitgegroeid tot een zwart/wit geheel.

Inge Bonninga

Ontdek meer over

Deel deze pagina