Topografische kaart van De Botshol Landschap

Veengebied De Botshol, een uniek gebied

De Ronde Venen & Uithoorn 28 februari 2023

De Botshol

Botshol

ligt dicht tegen het recreatiegebied De Vinkeveense Plassen aan maar is een aantrekkelijk natuurgebied van meer dan 200 hectare. Wat vroeger veenmoerasgebied was, is nu een verlaten laagveengebied met grote plassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. In dit landschap herken je de petgaten en legakkers die gevormd zijn door het handmatig afgraven van veen. Door intensieve vervening zijn grote plassen ontstaan, de Grote Weije en de Kleine Weije. In dit heldere, redelijk ondiepe water komen veel zeldzame waterplanten voor, zoals de kranswieren en het blaasjeskruid, een vleesetende waterplant.

Planten van de plassen
Het water in Botshol is schoon en voedselarm. Daarom komen er bijzondere waterplanten voor. Het gebied staat bekend als een van de belangrijkste groeiplaatsen van kranswieren. In de Grote en Kleine Weije kan de opvallende waterplant groot nimfkruid flinke tapijten vormen. Door Natuurmonumenten werden de oude petgaten weer open gegraven. Het open water met talrijke plant- en diersoorten groeit anders geheel dicht tot eentonig en soortenarm bos. Dit heet ‘verlanding’ en zonder ingrijpen zullen nog meer plant- en diersoorten verdwijnen. Bovendien verdroogt het gebied, doordat het water wegzijgt naar de vier meter lager gelegen Polder Groot Mijdrecht. Gebiedsvreemd water moet vervolgens weer ingelaten worden en dat doet de natuur in Botshol geen goed.

Vogels van de plassen
Botshol staat zeker bekend om de vele water- en moerasvogels die zich thuis voelen. Hier leven bijvoorbeeld de prachtig witte zilverreigers en lepelaars maar ook zwarte sterns, purperreigers en aalscholvers. De schuwe roerdomp laat zich niet snel zien maar is er wel! De krooneend, een echte kranswiereter is in een kleine populatie ook van de partij. In de winter zie je allerlei overwinteraars zoals ganzen- en eendensoorten. In Polder Nellestein broeden in het voorjaar weidevogels en lepelaars. In de herfst weten veel trekvogels Botshol te vinden.

Wandelen rond en varen op de plassen
Als je wilt genieten van dit gebied en van de vogels in Botshol en Polder Nellestein zijn er meerdere opties:

1) Loop de Wandelroute Waverhoek (2,5 km.) of rond de gehele Botsol (route van ca. 13 km.)

2) Ga mee op excursie naar De Botshol. Georganiseerd door de Werkgroep De Botshol van IVN De Ronde Venen & Uithoorn.

Wil je meer weten over De Botshol? Lees verder over het unieke Natuurgebied Botshol.

Ontdek meer over

Deel deze pagina